Hlavní obsah
Článek

Spousta evropských zemí považuje postup do finále Eurovize za samozřejmost, pro Českou republiku je to ale velký důvod k oslavám. Kromě Mikolase Josefa se to zatím podařilo jen Gabriele Gunčíkové (30), která tam skončila druhá od konce. Podívejte se, jak se domácím interpretům v soutěži (ne)dařilo.

Česká republika Eurovizi dlouho ignorovala. Poprvé se soutěže, jejíž počátky sahají do 50. let minulého století, zúčastnila až v roce 2007, kdy diváci rozhodli, že do Helsinek pojede kapela Kabát s písní Malá dáma. A byl z toho mezinárodní průšvih. Rockeři v hlasování získali jediný bod a v semifinále skončili na posledním 28. místě.

O rok později byla diváky vybraná Tereza Kerndlová (37), která se předvedla v Bělehradě. Krátké šatičky jí ale úspěch nepřinesly. S písní Have Some Fun dopadla jen o chlup lépe než Kabát. Devět bodů jí v semifinále zajistilo 18. místo, což znamená, že byla předposlední.

Potřetí už Česká televize národní kolo neuspořádala o do Moskvy poslala formaci Gipsy.cz. Výsledek byl opět tristní. Píseň Aven Romale u publika naprosto propadla a nedostala ani jediný bod. Česko tak stejně jako v případě své premiéry v semifinále skončilo poslední.

Po tomto fiasku se Česko v Eurovizi odmlčelo a do Eurovize se vrátilo až v roce 2015. Domácí barvy tehdy ve Vídni hájili Václav Noid Bárta a Marta Jandová (50) s duetem Hope Never Dies (Naděje nikdy neumírá). Ani jim se ale nepodařilo postoupit. Oproti dřívějším ročníkům šlo ale o zlepšení české reputace. V semifinále byli s 33 body třináctí. Šanci však získalo jen deset zemí a Česko mezi nimi nebylo.

Následující rok nás ve Stockholmu úspěšně reprezentovala Gabriela Gunčíková. Se skladbou I Stand Česku poprvé vybojovala účast ve finále (v semifinále byla se 161 body devátá). Národní hrdost ale dlouho nevydržela. Mezi nejlepšími 26 konkurenty ve finále skončila až na předposledním místě.

Loni dostala šanci Martina Bárta, která v Kyjevě zazpívala My Turn. Česko tehdy v semifinále mezi postupující desítku nedostala. Martině 83 bodů stačilo jen na 13. místo.

V Lisabonu je naším želízkem v ohni Mikolas Josef, který se v sobotu předvede ve finále. Podle ohlasů z Eurovize to vypadá, že by pro Česko mohlo jít o historicky nejlepší výsledek.

Kdo v Eurovizi nejlépe reprezentoval Českou republiku?
Kabát
10,1 %
Tereza Kerndlová
2,9 %
Gipsy.cz
2 %
Václav Noid Bárta a Marta Jandová
2,9 %
Gabriela Gunčíková
49 %
Martina Bárta
1,1 %
Mikolas Josef
32 %
Celkem hlasovalo 1080 čtenářů.

Reklama

Další články

Načítám