Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Místo toho, aby se naplno soustředil na blížící se premiéru muzikálu Ples upírů, který uvede již 12. února v divadle GoJa Music Hall, čelí producent František Janeček (79) nesčetným dotazům médií na ukončení vztahu s matkou své dcery Emilky, zpěvačkou Terezou Mátlovou (48). Ovšem hrdě a bez jakéhokoli komentáře. Super.cz byl vůbec první, komu k tomu aspoň pár slov řekl.

"To, že média začala probírat můj soukromý život, mi vůbec nekazí náladu. Jednak se domnívám, že můj soukromý život nikoho nezajímá, a za druhé to nemá na můj zápal a mé nadšení vůči divadlu vůbec žádný vliv. Budu se držet svého pravidla a komentovat pouze díla, která produkuji, protože ta veřejnosti zpřístupním velmi rád," drží si glanc Janeček.

Momentálně žije tedy hlavně premiérou Plesu upírů. "V hudbě pracuji padesát let, dělal jsem v minulosti velká díla, ať už Bídníky anebo Fantoma opery, v nichž se klade velký důraz nejen na zpívání, ale i na herectví. Potýkáme se s tím, že herci, kteří hrají v jiných divadlech, to zpívají takzvaně pudově, ale tady to musí být totálně přesné, a protože mi záleží na výsledku, tak na zkouškách Plesu upírů trávím čas od nevidím do nevidím," řekl nám producent.

Na herce je docela přísný, s mikrofonem v hledišti komentuje všechny chyby, jichž se dopustili. "Není na místě používat nějaké diplomatické kličky. Naopak říkám všechno před kolektivem, aby to slyšeli a došlo k totálnímu sebeuvědomění, aby se do té role ponořili, byli permanentně uvnitř. Jejich úspěch je můj úspěch, takže mám zájem na tom, aby to bylo opravdu dokonalé," objasnil.

Na jedné ze zkoušek byl přítomný i jeden ze supervizorů majitele licence z Vídně. "Šlo o velmi významného dirigenta, na rozdíl od mnoha úředníků, se kterými jsme jednali, je to skutečný hudebník, znalec, který Ples upírů dirigoval odhadem 1500krát. Má to tak naposlouchané, že každá jeho rada je opravdu vzácná. Pochválil nám obsazení, vysvětlili jsme, proč zpíváme některou roli trochu jinak. Je zásadní rozdíl mezi publikem v Rakousku, Německu, Americe, Londýně nebo u nás. Čech to vyžaduje trošičku jinak, ale bez jakékoli umělecké újmy," svěřil.

A chybí ještě něco do premiéry, která nás čeká už za necelé tři týdny? "Chybí toho spousta. Jsou to takové drobné okamžiky a drobné částečky. Tu se zapomene rekvizita, tu vypadne. Je to veliké dílo, je to veliký hudební kus, žádné pimprlátkové divadlo. Ale věřím, že 12. února naši práci diváci svými ohlasy odmění," uzavřel.

Reklama

Další články

Načítám