Hlavní obsah
Článek

O tom, že natočit film není otázka měsíců, ale mnohdy i let, nás přesvědčil režisér Filip Renč (58), jenž na svém nejnovějším počinu, snímku Lída Baarová (†86), pracoval patnáct let. "To jsme to začali se scenáristou Ivanem Hubačem dávat dohromady. Začali shánět peníze, producenty, prošlo to spoustou změn," vyprávěl nám.

"Z původního pětidílného seriálu se přešlo k tématu celovečerního filmu, protože jsme si řekli, že doba 30. let by byla hezčí na velkém plátně. Je to běh na dlouhou trať a jen pro otrlé, tak dlouho čekat, a jsem rád, že se to povedlo," řekl Super.cz s tím, že čáru přes rozpočet udělala i loňská náhlá smrt jednoho z koproducentů Petra Kovarčíka, který měl zajistit část financí.

Probrali jsme i obsazení filmu, kdy mladou Lídu Baarovou ztvárňuje Táňa Pauhofová, která je Slovenka, a navíc není prvorepublikové divě ani příliš podobná. "Slovenky mám rád, mají šťávu a drive, mám na ně asi nějakou úchylku, ale v mých posledních filmech hrály hlavní role vlastně jen Slovenky. Asi je obsazuju i proto, že jsou pro českého diváka neokoukané. Táňa je vynikající herečka, chytrá, přemýšlí o tom, co dělá, je vzdělaná a pokorná. Nedělali jsme soutěž o dvojníky. Musí tu herečku ztvárnit, zahrát její vnitřní pocity. Vizuální stránka už je věc maskérky Jany Radilové. Žádný herec, který ztvárňuje historickou postavu, jí není stoprocentně podobný," míní Renč.

Podobu je naopak vidět u Adiny Mandlové, kterou ztvárňuje mladinká Kateřina Klausová. "Kačka je takový roztomilý diblíček. Má tam drobnou roli, ale výraznou, a může to pro ni být zajímavý herecký start. Nemá tolik zkušeností, ale před kamerou byla velice přirozená. Ale mám také vynikající zralé herce. Simona Stašová (69) hraje mámu Lídy Baarové, která ji tlačí do kariéry za každou cenu a sama za to pak tvrdě zaplatí. Pak je tam Martin Huba, jenž hraje jejího otce, Michal Dlouhý a překvapením je role Pavla Kříže jako Hitlera. Ale když jsem s ním točil film Sebemilenec, podíval jsem se mu do těch modrých árijských očí, i ta tvář už mu zmužněla, a není to Šafránek. Tak jsem mu řekl, zda by mi nezahrál Hitlera. A i lidé z Německa, co ho viděli, nám řekli, že jsme Hitlera, i na německé poměry, ztvárnili velice dobře," pochlubil se.

Reklama

Další články

Načítám