Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Na Štědrý den se krátce po poledni můžeme na ČT1 podívat na Nesmrtelnou tetu, která vznikla na motiv klasické pohádky K. J. Erbena Rozum a Štěstí. Autor scénáře a zároveň režisér filmu Zdeněk Zelenka (66) však tuto kouzelnou dvojici, která řeší neustále problém – kdo z nich je pro blaho lidí důležitější, obohatil o věčně aktuálního protihráče, o postavu Závisti.

Tuto postavu napsal přímo na míru Jiřině Bohdalové (92) a herečka, která coby nesmrtelná teta Závist dokazuje každým činem pravdu svých vlastních slov: „Štěstí pomine, Rozum se ztratí! To já, já jsem věčná!“, byla za svůj skvělý výkon právem oceněna Českým lvem 1994.

Zaškatulkován mezi prince

Režisér Zelenka tenkrát dlouho hledal představitele jedné z hlavních rolí. Příběh o Závisti je totiž i příběhem vesnického chasníka Matěje, kterému Rozum nadělí schopnosti nejmoudřejšího z králů. Hrdina se pak musí několikrát postavit nesmrtelné tetě, aby získal srdce své vyvolené, princezny Pavlínky.

Ideálního adepta našel režisér až v pohledném a tehdy dlouhovlasém Filipu Blažkovi (50), který pochopitelně okouzlil nejedno dívčí srdce. Herec dodnes vzpomíná na zážitky z natáčení, mezi které patřily nejen ošklivě „zkažené“ zuby, se kterými nebylo snadné mluvit, ale i náročné jezdecké výkony na koni s originálním dragounským sedlem. Nesmrtelná teta mu ale zajistila mimořádnou popularitu a režiséři ho pak rádi obsazovali do rolí princů. Trvalo nějaký čas, než se Blažek z této „škatulky“ vymanil.

Princezna se prosadila ve světě

V roli něžné princezny Pavlínky se představila slovenská kráska Barbora Bobuľová (46). Možná si říkáte, proč se s ní ve slovenských a v českých filmech nesetkáváme častěji. Důvod je prostý. Herečka se v roce 1995 přestěhovala do Itálie a hraje hlavně v italských filmech. A je velmi úspěšná – například v roce 2005 získala Donatellovu cenu za svůj výkon v dramatu Cuore Sacro (Svaté srdce). A v roce 2008 si dokonce zahrála po boku slavné Shirley MacLaine (86) ve svém prvním anglicky mluveném filmu o Coco Chanel.

Pohádkové prostředí musí být věrné

Nejnákladnější český film té doby, který stál 45 milionů korun, oslní i bohatou výpravou. Děj Nesmrtelné tety se odehrává z větší části na zámku ve Vranově nad Dyjí a bylo to poprvé, co právě tento překrásný barokní skvost poskytl „azyl“ pohádkovému příběhu.

Filmaře okouzlil nádherný Sál předků a také půvabné okolí i možnost pořizovat neobyčejné letecké záběry. Jak konstatoval režisér Zdeněk Zelenka: „Pohádka je jeden z nejtěžších filmařských úkolů. Musí zaujmout napínavým dějem, kostýmy, triky a také historicky věrným prostředím.“ Točilo se také na Kopicově statku v Českém Ráji, ve skanzenu Kouřim a na zámcích Horšovský Týn a Sychrov. Závěrečnou píseň A pohádky je konec nazpívali Lucie Bílá s Kamilem Střihavkou.

Reklama

Další články

Načítám