Hlavní obsah
Článek

Herci ze seriálu Přístav včetně hvězdy StarDance Jitky Schneiderové (51), Kateřiny Kairy Hrachovcové (49), Filipa Blažka (50) či Petra Vágnera (46) se nechali nafotit s páskou přes ústa.

Tímto netradičním způsobem se zapojili do kampaně intervenčních center ČR proti domácímu násilí, která nese název Mlčení bolí.

Kampaň má vyjadřovat poselství, že je potřeba zbourat veškerá tabu týkající se domácího násilí, že je nutné o něm co nejvíce mluvit, a tím informovat veřejnost. A hlavně - že o něm musí promluvit samy oběti násilí.

„S domácím násilím především psychického rázu jsem se ve svém blízkém okolí setkala. Tyto případy jsou mnohdy velmi skryté, oběť si dost často ani neuvědomuje, nebo nechce připustit, že je na ní pácháno nějaké násilí, nebo že je manipulována. A pokud si to uvědomuje, často mlčí, protože neví, co má dělat, nebo si myslí, že si takové jednání zaslouží. Je to jedno z témat, na které jsem se zaměřila v souvislosti se svým studiem a také prací psychoterapeutky. Věnuju se koučinku a některých lidí, s nimiž pracuji, naslouchám jim, se tento problém týká. Každý člověk by v sobě měl najít sílu, aby se manipulaci a násilí postavil a dokázal se bránit. Neměl by dovolit nechat si ubližovat,“ říká Kateřina Kaira Hrachovcová.

To Filip Blažek prozradil, že v souvislosti s touto kampaní zažil velmi zvláštní souhru okolností.

„Do spotu jsem si vybral větu ´První facka nikdy není poslední´. A když jsme jej dodělali, odjel jsem na natáčení filmu Tomáše Vorla, v němž hraju násilnického taxikáře, který mlátí svou ženu. Zrovna jsme natáčeli jednu dost ošklivou scénu, kdy dám své filmové ženě facku, až upadne. Na domácím násilí je nejhorší, že jeho součástí jsou i děti. Žena – když v sobě najde sílu, může odejít, ale děti se nemají jak bránit. Proto je dobře, že někdo na tuto problematiku upozorňuje,“ míní Filip.

Reklama

Další články

Načítám