Hlavní obsah
Článek

Herečka Eva Josefíková (34) má ten dar, že vypadá mnohem mladší, než ve skutečnosti je. Zvlášť, když se tomu divadelním stylingem trochu pomůže. V nové hře Garderobiér, již chystá Divadlo Bez zábradlí (premiéra 26. března), z ní dva zapletené copy udělají děvčátko (protipólem jsou její obnažené televizní role nebo vyjádření, které hnulo žlučí nejen ochráncům zvířat).

Josefíková ztvární roli vedlejší, jednu z hereček Irenu. V té hlavní se představí Josef Carda. „Nikdy jsem neměl vysněné role, ale po nazkoušení hry Garderobiér bych byl hodně naštvaný, kdyby mě role Normana minula,“ říká Carda, který v Divadle Bez zábradlí účinkuje v dalších osmi inscenacích.

Dále hrají Karel Heřmánek (76) (ten hru rovněž režíroval), Bára Kodetová (53), Dana Syslová, Zdeněk Dušek a Karel Heřmánek jr. v alternaci s Martinem Kubačákem.

Krátký popis děje: Dvou sté dvacáté sedmé představení Krále Leara. Kdysi hvězdný shakespearovský herec a despotický principál kočovné společnosti, který si říká Sir (Heřmánek), je u konce s dechem. Na Londýn dopadají nacistické bomby, ale ani ty Sirovi nezabrání hrát. Celý svůj život zasvětil divadlu. Teď ho ale zrazuje paměť i zdraví. Po boku mu však stojí jeho věrný garderobiér Norman, který nejenže o svého pána oddaně pečuje, ale zároveň mu pomáhá sehrát jeho poslední velkou roli.

Hra, jejímž autorem je Ronald Harwood, který čerpal z vlastních zkušeností - sám byl garderobiérem u sira Donalda Wolfita v Shakespearovské společnosti, je poctou nejen Shakespearovi a divadlu jako takovému, ale i lidem v zákulisí, bez kterých by divadlo nemohlo fungovat.

Reklama

Další články

Načítám