Hlavní obsah
Článek

Ceny Český lev budou českým filmařům rozdány sice až 21. února, ale už teď je jasné, mezi kterými tvůrci se bude rozhodovat. Největší počet nominací získal film Fair Play, jenž už nyní dostal i cenu za nejlepší filmový plakát. "Tento snímek jsme posílali i na Oscary a do evropských filmových soutěží," řekl Super.cz člen prezidia České filmové a televizní akademie Ivo Mathé.

Dalšími, členy akademie nejlépe hodnocenými filmy, které na pódiu kina Lucerna vyhlásili Jana Plodková (42) a Jiří Lábus, jsou Díra u Hanušovic, Cesta ven a Tři bratři. Ale třeba Jiří Mádl (37) a jeho Pojedeme k moři má nominace jen tři, zato v nejdůležitějších kategoriích za scénář, režii a nejlepší film.

Ze známých herců zabodovali mj. Bolek Polívka (74), Ivan Trojan nebo Milan Lasica za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli, Ondřej Vetchý (61), Karel Roden (61) nebo Matěj Hádek za vedlejší. Mezi nominovanými dámami se objevují mj. Aňa Geislerová (48), Zuzana Bydžovská nebo Eva Josefíková (34) za vedlejší roli a Tatiana Vilhelmová, Tatiana Pauhofová či maďarská kráska Judit Bárdos za roli hlavní.

Hlasem Českého lva je Jiří Bartoška (77). "Stihl nám to namluvit," nechtěl prozradit podrobnosti Mathé. Slavnostní večer v Rudolfinu bude uvádět Lucie Výborná. "Chtěli jsme, aby večer moderovala žena a ze všech nám nejlépe vyšla ona," vysvětlil.

Reklama

Další články

Načítám