Hlavní obsah
Článek

Celá řada českých umělců dnes vzpomíná na den, kdy vtrhla vojska Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa. Dramatickou událost, která se stala přesně před padesáti lety, si připomněla i herečka Eva Holubová (65), která tehdy jako malá holka zažila chvíle hrůzy.

„Probudila jsem se až za několik hodin v posteli u rodičů, ještě byla tma a táta byl někde pryč, máma plakala. Bála se, že bude válka. A z nebe se ozývalo podivné dunění. Druhý den Prahou projížděly tanky, obrněné transportéry,“ popisovala barvitě herečka, která si tehdy jako devítileté dítě vůbec neuvědomovala vážnost celé situace.

Její otec, který byl českým diplomatem, byl pryč, a nakonec ji opustila i matka, která odešla do práce. Přes přísný zákaz vycházení přesto následovala starší kamarády ven přímo na Soudní náměstí, kde měli mít ruští vojáci stanoviště.

„Nějaký středoškolák psal azbukou na vozovku: „Idite domoj“. Prdnul mi do ruky plechovku s barvou se slovy: „podrž mi to“. Ani jsem si nestačila uvědomit, jestli se bojím nebo jsem patřičně hrdá a najednou vidím, jak z kolemjedoucí tramvaje vyskakuje moje máma, která tudy jela z práce! Řítila se ke mně, vyrvala mi plechovku a mydlila mne celou cestu domů,“ svěřila se Holubová a dodala, že druhý den ji vzala s sebou maminka do práce.

„Seděla jsem na okně její kanceláře a pozorovala plna smutku a strachu projíždějící ruské obrněné transportéry. Jeden voják mi zamával, ale další na mne namířil. Máma mne strhla na zem a zakryla tělem tělo, rukama uši. Ale nic se neozvalo, možná šlo o okupantský vojenský vtip. Máma si vzala dovolenou, kde byl táta, už se nikdy nedozvím,“ dodala herečka.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám