Hlavní obsah
Článek

Spolu s Terezou Maxovou (52), Evou Herzigovou (51) či Jarkou Rytychovou patří do skupiny modelek, které se na začátku devadesátých let prosadily ve světě. Martina Šmuková jako modelka působí dodnes i třicet let po svém objevení. K této profesi ale přistupuje s pokorou a zdrženlivostí, vždyť její náplní je dnes už práce pro nadaci, která pomáhá dětem s onkologickým onemocněním.

„Jednou za čas se objeví někdo, kdo mi nabídne, abych šla přehlídku. Když mám čas, tak jdu ráda,“ říká Martina a skromně dodává: „Moje místo už právem zaujímají mladší holčičky.“

Šmuková během své kariéry víc fotila, než že by předváděla módu na mole. „Nikdy jsem nebyla vyloženě přehlídková modelka. Spíš jsem točila reklamy, fotila jsem katalogy a komerčnější věci. Proto jsem si vždy užívala, když jsem na molo mohla vyběhnout,“ řekla nám Šmuková, která naposledy předváděla na přehlídkovém mole před pěti lety v rámci pražského týdne módy.

Módní a beauty svět stále častěji využívá zralejší typy žen. Dnes už tedy platí, že důchodový věk modelky prakticky neexistuje. „V dnešní době jsou moje vrstevnice krásné. Je dobře, že se ukazuje zralá krása. Fandím, že se ukazují nejen štíhlá tělíčka, ale i skutečná těla. Je důležité, aby byla společnost zvyklá se dívat na všechny možné typy postav. Jen tak je to v pořádku,“ uvedla Martina.

Šmuková má to štěstí, že má dobrou genetickou výbavu, a proto vypadá stále svěží. Radu, jak se i po čtyřicítce udržet ve formě, jsme u ní tedy hledali marně. „Mám dobré geny a celý život jsem na ně hřešila. Nárazově cvičím jógu, zajdu si zahrát tenis a dělám jiné sporty. Nejsem v tomhle ale vůbec poctivec,“ přiznala se Martina Šmuková.

Reklama

Další články

Načítám