Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jsou to dva roky, co bývalý šéf České Miss bojoval v nemocnici o holé přežití. V jeho životě to šlo z kopce vyloženě ráz naráz. Přišel o soutěž krásy i o snoubenku Evu Čerešňákovou (37). Podporovala ho ve všech směrech a on ji podváděl s milenkou. A teď je bývalý podnikatel Martin Ditmar, který začal novou životní etapu, k nepoznání.

Na křest knihy psycholožky Ivy Moravcové Zářit a nevyhořet s podtitulem Syndrom vyhoření a 11 silných příběhů úspěšných lidí přišel úplně jiný člověk. A to nejen vizuálně, i když s dlouhými prošedivělými vousy vypadá Ditmar úplně jinak než v dobách své největší slávy kolem soutěže Česká Miss.

I on promluvil o syndromu vyhoření, který ho před dvěma lety málem zabil. „Jsem příkladem toho, co způsobí zanedbání odpočinku,“ shrnul Martin Ditmar, kam ho dovedl dřívější způsob života.

„V srpnu 2017 se mi zničehonic udělalo špatně,“ vypráví v knize svůj příběh. „Dvacet let jsem prakticky neodpočíval a vinou přepracování a stresu jsem se dostal na hranici života a smrti. Rozvinul se mi agresivní zánět slinivky a orgány jeden po druhém mi vypovídaly službu. Dva měsíce jsem ležel na ARO v kómatu a lékaři mi dávali zhruba jednoprocentní šanci na přežití,“ svěřil.

To, že se uzdravil, považuje za zázrak. „Utřídil jsem si priority. Ta nemoc byla jasný signál, že bych měl razantně změnit svůj přístup k životu. Výrazně jsem změnil tempo,“ svěřil.

„Syndrom vyhoření nepostihuje jenom workoholiky. Může se k němu dopracovat i člověk, který třeba dlouhodobě pečuje o nemocného. Vždycky jde ale o nějakou jednostrannou zátěž, ať už pracovní nebo jiného druhu. Může postihnout i sportovce, nakonec v knize mám i takový příběh,“ míní autorka Iva Moravcová. „Ta kniha je povídání z mé praxe, kdy prozrazuji tak trochu svoje know-how, jak svoje klienty dávám do kupy, a zároveň je to proloženo příběhy lidí, kteří vyhořeli a dostali se z toho, nebo těch, kteří mají celoživotní nasazení, a přesto nevyhořeli," uzavřela.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám