Hlavní obsah
Článek

Moderátorka Ester Janečková (51) velmi těžce nese sebevraždu svého synovce, který odešel dobrovolně ze světa proto, že se obával, jak společnost přijme fakt, že je gay. Na pohřbu dokonce došlo ke skandálu, kdy Ester slovně napadla kněze s tím, že právě on a lidé jemu podobní Filipovu smrt zapříčinili. "To vy jste ho zabil, vy a lidi, jako jste vy," řekla.

Ester se po smrti svého milovaného synovce začala více zabývat vztahy církví, a to nejen katolické, ke gay komunitě, a my s ní na toto téma hovořili. "Nejdříve jsme byli s rodinou rozhodnuti, že o tom mluvit nebudeme, že nepůjdeme do boje s církví, která má spoustu problémů a nesympatií společnosti kvůli restitucím a dalším věcem," začala Ester.

"Ale poté, co se informace o smrti Filipa dostala na veřejnost, nám přišla řada reakcí od lidí, většina byla podpůrných a soucitných. Ale také pár negativních, a ty byly z řad katolíků. Proto jsem si řekla, že homofobie v církvi je natolik veliká, že je potřeba ji řešit, a to razantně," míní.

"Já jsem katolička, jsem pokřtěná, jsem biřmovaná, všechny naše děti jsou pokřtěné. S manželem a dcerou Sárou chodíváme do kostela u nás ve Kbelích, i když neříkám, že každou neděli. Máme tam velmi příjemného kněze, františkána Jiljího," vyprávěla. "Ale uvidíme, zda po tom, co se teď děje, mne bude chtít mít církev nadále ve svém lůně, a nevím, zda tam budu chtít být i já," krčila rameny Ester.

V rodině to ovšem s náboženským cítěním mají trochu komplikovanější. "Starší syn Kryštof v sobě našel židovské kořeny, cítí se být židem, ale neříkám, že je praktikující. Do synagogy chodí také zřídka," upřesnila moderátorka.

Zajímalo nás, zda se informovala, v jaké církvi ke gayům přistupují nejtolerantněji. "Vím, že Českobratrská církev evangelická je velmi otevřená, Kryštof mi říkal, že reformní židé také. Je to věc, v které jsem se doposud příliš neorientovala, teď ji ale budu mapovat a budu se jí víc věnovat," uzavřela.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám