Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Příběh vztahu princezny Diany (†36) a prince Charlese všichni známe. Titulky nejdříve plnilo nadšení z nevěsty budoucího krále, zásnub a pohádkové svatby, radost ale brzy vystřídaly spekulace a zprávy o krizi, nevěře, bulimii. Jejich manželské peripetie se staly veřejným tajemstvím, a vyústily v rozchod a v roce 1996 i oficiální rozvod.

Už méně známý je příběh Dianiných rodičů a vlivu, jaký na malou Dianu měli. Především tedy matka.

Diana se narodila do manželství Frances Ruth Roche (později Frances Shand Kydd) a Johna Spencera. Rodiče budoucí princezny z Walesu se vzali v roce 1954, matce tehdy bylo pouhých 18 let. Protože byli ženich i nevěsta z urozených rodin, na svatbě ve Westminsterském opatství nechyběla ani královna Alžběta II. a další členové královské rodiny.

V roce 1967 Frances manžela opustila kvůli Peteru Shandovi Kyddovi, kterého potkala o rok dříve v Austrálii. Rozvod vyústil v bitvu o čtyři děti, dcery Sarah, Jane, Dianu a syna Charlese. Prostřední syn John manželům zemřel deset dnů po narození.

Podle autorky několika knih o britské královské rodině Penny Junor byla křehká Diana rozvodem rodičů zničená a psychicky zdeptaná. „A pozdější stěhování do královské rodiny bylo tím nejhorším možným scénářem, který si mohla připravit,“ uvedla Junor.

„Jednou z nejsmutnějších částí Dianina krátkého a turbulentního života bylo selhání lidí kolem ní, přátel a rodiny, v tom ji přesvědčit k léčbě extrémních příznaků duševní nestability,“ dodala.

S matkou měla Diana komplikovaný vztah. V dokumentu Diana: The Woman Inside dokonce zaznělo, že Frances dceru vnímala jako svou rivalku.

Podle blízkého přítele a komorníka princezny Paula Burrella se Diana krátce před smrtí s matkou drsně pohádala po telefonu, údajně kvůli tomu, že Frances dávala hlasitě najevo nesouhlas s lidmi, se kterými se dcera scházela. Diana se tehdy prý zapřísáhla, že už s matkou nepromluví. „Jak smutně prorocká ta slova byla - protože spolu už opravdu nepromluvily,“ dodal Burrell.

O druhé dítě Frances přišla při tragické nehodě v Paříži v roce 1997.

Shand Kydd zemřela ve Skotsku v roce 2004 po dlouhé nemoci. Bylo jí 68 let.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám