Hlavní obsah
Článek

Od tragické nehody v pařížském tunelu, při níž zahynula princezna Diana (†36), letos uplynulo 22 let. Po Lady Di tehdy zůstala rodina včetně dvou malých synů a milióny truchlících lidí po celém světě.

Okolnosti automobilové nehody jsou všeobecně známé, ale pro připomenutí: Diana s přítelem Dodim Al-Fayedem (†42) odešli v noci z 30. na 31. srpna zadním vchodem z pařížského hotelu Ritz, nasedli do mercedesu a odjížděli pryč z dosahu paparazzi, kteří na pár před hotelem čekali.

Ti je však pronásledovali. Když auto s prominentním párem vjelo do tunelu, řidič Henri Paul uháněl dle dostupných informací rychlostí 95 až 110 km/h. V tunelu vůz narazil nejdřív do zdi a pak čelně do jednoho z pilířů. Al-Fayed byl mrtvý na místě, stejně jako řidič, princezna zemřela o několik hodin později v nemocnici. Pohřeb se konal za pozornosti celého světa 6. září ve Westminsterském opatství. Nehodu přežil jen princeznin osobní strážce Trevor Rees-Jones.

Pár hodin před osudnou nehodou přitom byl život Diany zalitý sluncem. Doslova. Ještě den před smrtí trávila ráno na jachtě svého přítele, kotvící u Sardinie, popíjela kávu a jedla croissant. „Byli ve skvělé náladě. Pořád se smáli a drželi se za ruce,“ vzpomínal později majordomus.

Do Paříže odletěli Al-Fayedovým letadlem, ubytovali se v již zmíněném Ritzu, který patří Dodiho otci Mohamedovi Al-Fayedovi. Dorazili odpoledne, Diana zašla ke kadeřníkovi, její přítel do klenotnictví pro prsten, s nímž ji prý chtěl požádat o ruku. Poté pár relaxoval v apartmá. Večer se princezna ještě spojila se syny, kteří tou dobou byli s otcem a babičkou ve Skotsku.

Později pár odešel na večeři, ale z restaurace se zase vrátil do hotelu, vmžiku byli obsypaní fotografy.

Al-Fayed poté poslal jednoho z řidičů s autem před přední vchod hotelu, čímž na sebe měl strhnout pozornost fotografů a odlákat je pryč, zatímco pár se snažil diskrétně odejít zadním vchodem a odjet. Nepovedlo se. Zbytek už byl předmětem vyšetřování a také mnoha konspiračních teorií, které trvají dodnes.

Jednou z nich byla ta, že za smrtí Diany stála britská zpravodajská služba, která se prý měla pokoušet zabránit sňatku princezny s Dodim Al-Fayedem.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám