Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Před několika lety se čeští dabéři rozhodli změnit pravidla honorování své práce, jenže zle pochodili. Česká dabingová studia jim vyhlásila pomyslnou válku (nepustila herce před mikrofon), a tradovalo se, že někteří do té doby špičkoví dabéři museli jít i za pokladnu, aby měli na nájem. Jak je to nyní?

Ptali jsme se Michala Jagelky, který propůjčuje už řadu let hlas Leonardu DiCapriovi.

„V klasických věcech, seriálech a filmech, jsem pořád na černé listině, i když nevím proč, nicméně předpokládám, že až přijde nový DiCaprio, tak se domluvíme, pokud se ozve nějaká profesionální produkce,“ řekl Super.cz na křtu nového kalendáře svého partnera Aleše Cibulky.

Michala se diváci dotazovali i loni, když se na veřejnost dostal nový Leonardův film Revenant: Zmrtvýchvstání. Úkol namluvit ho dostal někdo jiný. „Lidé se mě ptali, proč ho nemluvím já. Ale je pravda, že většině lidí asi o kvalitu nejde, hlavně že onoho herce někdo nadabuje do češtiny,“ krčil rameny dabér.

Podle něj museli mnozí kolegové sklonit hlavu a pak znovu dostali šanci. Ti, kteří nejsou na dabingu tak závislí, údajně často nemohou dabovat dodnes. „Nebylo to o tom, že bychom byli tak drazí. Šlo o podmínky, o jednání a podobné věci,“ dodal Jagelka.

Reklama

Další články

Načítám