Hlavní obsah
Článek

Má za sebou sedm dnů ozařování, dalších osmadvacet ho čeká. Jiří Pomeje (†54) se snaží bojovat s rakovinou, kterou mu odhalili teprve nedávno. Buď cílené ozařování postižené části krku pomůže, nebo přijdou ještě horší chvíle. Měli jsme asi poslední možnost s ním hovořit na hodně dlouhou dobu. Herec nám řekl, jak se na něm léčba rakoviny projevuje!

„Fyzicky se cítím dobře, akorát hlas se zhoršuje, mám ho sotva čtvrtinu, co normálně. A do deseti dnů prý už nebudu mluvit vůbec. Mám v krku díry, po ozařování navíc otékají, takže se mi moc nedostává vzduchu. Perou to do mě, seč mohou, ale paradoxně se na to každé ráno těším. Koupil jsem krejčovský metr a jak na vojně si každý den odstříhávám. Končí mi to posledního června a pak se uvidí. Když vše půjde dobře, hlas by se mi poté měl vrátit do čtyř měsíců na pětaosmdesát či devadesát procent normálu,“ sotva šeptal do telefonu Jiří, který tvrdí, že na místě, kde k procedurám dochází, získal nové přátele.

„Lidi, kteří mi tam ubližují, tedy dvě ženské a jednoho kluka, mám rád. Ale jinak se snažím chodit na poslední chvíli, rychle se svléknout do půl těla, nechat se ozářit a okamžitě vypadnout. Provádí mi to totiž na dětské onkologii, a to je o to horší, když vidíte malé pacienty. U sebe rakovinu chápu, prožil jsem si padesát let trvající mejdan, ale co ti prcci? Vždyť si to nezaslouží! Je mi z toho úzko. Radši bych chcípl, kdybych věděl, že to nějak může ochránit mou tříletou dcerku Aničku,“ řekl Super.cz emotivně Pomeje, jehož dennodenně ozařují dvě minuty, celá procedura i s přikurtováním, aby se nehýbal, pak trvá slabou čtvrthodinu. Projevy ozařování jsou prý minimální.

„Asi hodinu poté mě začne pálit v krku, ale je to snesitelné. Ve všem cítím strašně moc soli, třeba i v čokoládě. Možná to ale může být i tím, že dva měsíce nekouřím, takže se mi vrací chuťové buňky. Celkově se ale cítím dobře,“ svěřil se herec. Samotnou proceduru se snaží vnímat jako banalitu.

„Ráno teď zkrátka sednu do auta, dovezu malou do školky a cestou odtamtud si zaběhnu na ozáření. Ani ne za hodinu i s cestou jsem zpátky. Normálka. I doma se snažíme brát nemoc tak, jako bych měl obyčejnou chřipku. Opravdu si ale nesmírně vážím mé ženy Andrey za to, jak to snáší,“ dodal Jiří Pomeje.

Reklama

Další články

Načítám