Hlavní obsah
David Zápal
Článek

O berličce, hnáty křivé, hlas – vichřice podoba! Málokomu se v dětství nezježily chlupy na rukou při čtení popisu odporné postavy z básnické sbírky Karla Jaromíra Erbena Kytice. Když ji pak F. A. Brabec před 16 lety natočil, úlohy děsivé ženštiny se s gustem ujal Bolek Polívka (74). A vypadal fakt odporně! Podívejte se na video, v němž na náročné natáčení vzpomíná.

Jako jeden z mála herců se za šestnáct let nezměnil, a jestli, tak spíš vlastně k lepšímu. „Polednici jsem hrál, ale je to tak stylizované, že jsem to vlastně nebyl ani já. Tahle postava musí být hrozivá. Chtěli jsme přijet s dětmi, bohužel to nevyšlo, zima a různé jiné okolnosti tomu zabránily. Děti jsou citlivé na hrůzné okamžiky, každé se navíc hned projektuje do role oběti. Hlavně náš František by to asi těžko snášel,“ myslí si herec, který ve vtipu zapřemýšlel, že když by syn zlobil, pustí mu svou roli v Kytici. Ta teď přišla s lepším obrazem a zvukem znovu do kin.

Chození na chůdách si herec protrpěl. „Bylo to hrozné. Pamatuji si to. Nedá se to rychle nandat a sundat. Navíc jsem měl umělé nehty z kapřích šupin, ty tam nebyly ani vidět. Nedalo se ani pořádně vyčůrat. Navíc bylo tetelivé vedro, takže to bylo těžké,“ vzpomíná.

A chtěl by si ještě někdy zahrát podobnou „potvoru“? „Líbí se mi, jak Jack Nicholson hrál Vlka. Jak se smysly z naší lidské průměrnosti bystří, najednou slyší vzdáleně, vidí, postřehy se mění, síla, energie… To by se mi líbilo. Ale nevím, kdo by mě hrál v podobě onoho bystrého. To by asi museli najít jiného herce,“ dodal výborně naladěný Bolek Polívka.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám