Hlavní obsah
Článek

Bývalý frontman Support Lesbiens Kryštof Michal musí cítit pořádné zadostiučinění! Jeho bývalý kolega a kamarád Hynek Toman, který jako jediný zůstal v původní kapele, byl odvolacím soudem pravomocně uznán vinným za to, že na sebe převedl ochrannou známku se jménem bandu, přestože na to neměl právo. Dostal pokutu, hrozí mu rok vězení, když ji nezaplatí, a také podmínku. Michal ho teď chce žalovat, může žádat až milióny.

Ke sporu mezi těmito dvěma došlo v roce 2012, když Kryštof Michal s kapelou dál nechtěl pokračovat. Podle jeho slov se domluvili, že její provoz ukončí, což Toman neměl respektovat a dodnes s kapelou hraje. Když se Michal dozvěděl, že na sebe přepsal ochrannou známku bez jeho vědomí, podal na něj trestní oznámení. Hned u dvou soudů uspěl.

Předtím „projel“ s Tomanem jiný občanskoprávní soud, sám Michal ale říká, že s tím počítal, přesto musel podstoupit nutné soudní kolečko.

„Hynek je v tuto chvíli pravomocně odsouzený defraudant, soud potvrdil, že zpronevěřil majetek. Jednou bude muset zalézt do škarpy. Vše zásadně směřuje k tomu, že se mi jednou podaří znemožnit mu používat značku Support Lesbiens. V odůvodnění mě soud sám nabádá, abych teď u občanskoprávního soudu uplatňoval svá práva a dosáhl odškodnění. To se teď chystá. Můžu požadovat až milióny,“ říká nejznámější tvář kdysi slavné kapely.

Podle něj bude muset složitě prokazovat skutečnou hodnotu ukradené značky, protože soudní znalec nepochopil, jak to chodí v hudebním průmyslu. „Vyhodnotil to tak, že nemá moc velkou cenu, protože na konci roku hospodařila s nulou. Jenže taková firma vznikla právě proto, aby si muzikanti rozdělili zisky, v průběhu roku tam protékalo několik miliónů, ale na konci tam samozřejmě nula byla,“ vysvětluje Michal.

Ten před časem založil novou kapelu Portless, její začátky byly prý hrozně těžké, protože dvě dekády předtím nikde moc neprosazoval svou tvář, ale výhradně skupinu Support Lesbiens, takže lidem trvalo, než si ho s jeho kolegy vyhledali.

„Hrajeme nové věci i kousky ze Support Lesbiens. Samozřejmě ale ne to, co napsal Hynek Toman, takže Cliche na našich koncertech lidé neuslyší. Pokud mám dobré informace, on naše hraje. Ani nevím, jestli by se to vůbec dalo zakázat, ale tohle opravdu nijak neřešíme,“ dodal Kryštof Michal, který bude hlavní hvězdou prvního skutečně chlapského muzikálu na motivy slavného filmu Rocky.

Reklama

Další články

Načítám