Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Zpěvačka Naďa Urbánková (†83) se sice naučila ještě víc si vážit života, když před třemi lety zabojovala se zákeřnou rakovinou prsu, přesto ji dodnes trápí neskutečný stres, který jí vždy přivodí strach z exekutorů. S nimi se chtě nechtě posledních dvanáct let musela „kamarádit“, když na ni útočili ze všech stran kvůli mnohamiliónovým dluhům z podnikání s exmanželem Josefem Havlíkem. „Mám z nich velkou obavu,“ přiznává populární obrýlená paní Naďa.

Urbánková se s Čechošvýcarem Havlíkem seznámila v roce 1990. Po nějaké době spolu začali podnikat a založili sanatorium. Po devíti letech manželství si ale nemohli přijít na jméno a navzájem se obviňovali z tunelování firmy, která skončila v konkursu. A protože všechny úvěry byly podepsané zpěvačkou, neboť manželovi by peníze coby cizímu státnímu příslušníkovi nikdo nepůjčil, soudy a exekutoři se pak na umělkyni pořádně vyřádili.

Permanentní strach o střechu nad hlavou a stres z toho, že bude muset platit další a další dluhy, jí podle jejího mínění také přivodily rakovinu. „Každý má v sobě její zárodek a může nastat situace, která ji odstartuje. Je evidentní, že u mě to byla doba, kdy jsem prožívala doslova horory (rozvod s exmanželem a soudní tahanice – pozn. red.). Nepila jsem ani nekouřila, takže to byla záležitost stresu,“ myslí si Urbánková.

Ta se musela s necitlivými exekutory potýkat i v době, kdy bojovala o holý život. „Ani když jsem se potýkala s rakovinou, a bylo to všeobecně známé, zájem těchto úřadů o mě nepolevil. Absolutně je to nezajímalo. Taky když se i dnes dozvím, že si mám na poště vyzvednout nějaký doporučený dopis, v tu chvíli se ozve zakódovaný strach, že to zase bude od soudu nebo exekutorů. Hned pak volám na poštu a zjišťuju, odkud to je. Ten strach už ale nikdy nezmizí, i když to vypadá, že je konečně dobojováno,“ věří Naďa Urbánková.

Ta si je přitom dobře vědomá, že by se neměla stresovat. „Nemohu si pomoci, je to ve mně,“ krčí rameny zpěvačka, jež stále vystupuje se svou kapelou Bokomara a také podporuje nadaci Rakovina věc veřejná.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám