Hlavní obsah
Článek

Téma pomoci nemocným je v současné době žhavější než jindy. Pro mnohé z nás to je poprvé, kdy jsme nuceni připustit si křehkost svého zdraví. Pacienti s ALS – amyotrofickou laterární sklerózou a jejich nejbližší rodina a přátelé se musejí vyrovnávat s velmi nešťastnou diagnózou denně. I známé tváře se jim snaží pomáhat.

Spolek Alsa se pacientům s ALS snaží poskytnout potřebné poradenství, zajištění rehabilitací, pomůcek, konzultací a mnoho dalšího. Jedním ze způsobů, jak Alsa vybírá pro pacienty peníze, je prostřednictvím prodeje charitativního kalendáře, z něhož vám přinášíme ochutnávku.

„Fotografie zachycuje moji optimistickou náturu a doufám, že se přenese i na lidi, kteří si kalendář koupí,“ popsala svou fotografii v kalendáři Patricie Pagáčová (35). „Bylo to moje první focení a vůbec větší výlet mezi lidi po porodu. Byl to šok, ale pěknej. Lola byla během focení skvělá, asi věděla, že jde o dobrou věc,“ vzpomínala na focení Berenika Kohoutová (33).

O fotce, kde pózuje se svojí maminkou, promluvil také hudebník a herec David Kraus (44). „Z fotografie by mělo být patrné, jak se s mámou milujeme, ale i že máme oba svou hlavu. Co na mámě kritizuji, často udělám stejně špatně. Každopádně výtvarné cítění a hudbu mám určitě po mámě. Nejsou si na světě povahou podobnější dvě osoby než my,“ míní.

Letošní ročník se fotil v ateliéru v Holešovicích a vůbec poprvé se focení ujala známá česká fotografka Alžběta Jungrová. Skrze své zkušenosti s reportážní a dokumentární fotografií se snažila vytvořit fotografie ohleduplně upozorňující na smrtelnou chorobu.

„Celý kalendář jsem chtěla udělat pozitivní. Přeci jen je sympatičtější mít na zdi kalendář, který vám zvedne náladu a budete se na něj koukat rádi než takový, který vás uvede do deprese. Z každého jsem se během focení snažila vymáčknout emoce, které má dotyčný spojené právě s ALS. Někdo je melancholický, někdo veselejší. Fotky jsou černobílé, stejně jako v předchozích ročnících,“ představila koncepci kalendáře Jungrová.

Název letošního kalendáře je Pocity. K prodeji bude na www.eshop.zsalsa.cz za 499,- od 8. 10. 2020. Předobjednat si ho můžete už teď. Kalendář bude možné zakoupit také na křtu spojeném s benefičním koncertem, který by měl proběhnout 8. 10. v Pražské křižovatce.

Reklama

Další články

Načítám