Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Mezi některými hereckým páry funguje před kamerou taková chemie, že se pak objeví jako manželé či partneři ve větším počtu filmů. Z let nedávno minulých můžeme připomenout Danielu Kolářovou (77) a Jaromíra Hanzlíka (76) (73), z dob pamětnických pak Antonii Nedošinskou (†65) a Theodora Pištěka (†65).

Posledně dva jmenovaní si spolu zahráli mj. ve filmech Strýček z Ameriky (1933), Matka Kráčmerka, Dokud máš maminku (oba 1934), Studentská máma, Jedna z milionu, Barbora řádí, První políbení (všechny 1935), Otec Kondelík a ženich Vejvara, Kariéra matky Lízalky (oba 1937), Klapzubova jedenáctka, Cech panen kutnohorských (oba 1938) aj. Jejich výkony byly natolik přesvědčivé, že je veřejnost považovala za manželský pár i v reálném životě.

Ve smlouvě prý stálo: Ani kilo dolů!

Antonie Nedošinská (26. 6. 1885 – 17. 7. 1950) se díky své korpulentní postavě hodila skvěle do rolí dobrosrdečných maminek a hospodyní. Prý měla dokonce uvedeno ve smlouvě, že nesmí zhubnout. I v soukromí byla stejně laskavá jako její filmové postavy a se stejným přehledem zvládala také péči o domácnost. Výborně vařila a kolegové milovali dobroty, které jim nosila do divadla.

Svého manžela Jiřího Nedošinského poznala ještě v dobách, kdy jezdila s kočovnou společností. Náramně jim to klapalo. On dokonce kvůli ní sekl s prací bankovního úředníka a jako nadšený ochotník se začal věnovat divadlu naplno. Jejich láskyplný vztah, ze kterého vzešla dcera, ale neměl dlouhého trvání. Nedošinská v roce 1923 v pouhých osmatřiceti letech ovdověla a nikdy už se nevdala.

Pištěk se upracoval

Theodor Pištěk (13. 6. 1895 – 5. 8. 1960) byl o deset let mladší než jeho filmová manželka, ale se svou dobráckou tváří a statnou figurou se k ní hodil jako málokdo. Herec šel z filmu do filmu – jen v roce 1937 jich natočil devatenáct! Neměl ale jinou možnost, protože splácel obří dluh.

Financoval totiž z vlastní kapsy němý film Takový je život (1929), jehož producent na poslední chvíli odstoupil. Pištěk projektu věřil, ale bohužel ho točil v době, kdy němé snímky začal válcovat zvukový film. Dluh pak splácel čtrnáct let, a proto pořád hrál a nikdy si nenašel čas na pořádný odpočinek. Kvůli nesmírnému vypětí se upracoval k smrti. Prodělal několik infarktů a ten poslední už nepřežil.

Dojde i na Krásnou seňoritu

S nejproslulejším párem prvorepublikových manželů se můžete setkat 20. února na TV Prima v pamětnické klasice režiséra Miroslava Cikána ( 65) Barbora řádí. Nedošinská v ní ztvárnila úspěšnou majitelku husí farmy i vzornou manželku a matku Barboru Čápovou. Její manžel Vojtěch má však tendenci k nevěře…

V komedii, která se točí okolo sňatku na inzerát, si kromě nich zahráli i další oblíbení herci – Jindřich Plachta (†52), Jára Kohout (†89), František Paul (†78), František Kreuzmann st. (†65) nebo Fanda Mrázek (†67). Současně v ní uvidíte i záběry z Matějské pouti, která se tehdy konala ještě na původním místě v Dejvicích. Ve scéně odehrávající se ve varieté vystupuje zpěvák R. A. Dvorský (†67) se svými Melody Boys a zazní jejich tehdejší velký hit Má krásná seňorito.

Reklama

Další články

Načítám