Hlavní obsah
Článek

K televizním Vánocům patří neodmyslitelně i pohádka Z pekla štěstí (1999). Režisér Zdeněk Troška (70), který má tento žánr rád, natočil už předtím kultovky O princezně Jasněnce a létajícím ševci (1987) a Princezna ze mlejna (1994). Tentokrát si jako předlohu vybral příběh Jana Drdy o odvaze, lásce, cti, zlu a zbabělosti a zasadil ho do vizuálně působivých kulis.

Obětavá Markýtka

Samotný příběh asi netřeba představovat blíže, proto si pojďme spíše připomenout pár zajímavostí, které jeho natáčení provázely. Troška je sice velký pohodář, ale na place to občas bolelo. Své si užila například představitelka hodné Markýtky Michaela Kuklová (55). Jednu dobu měla ruce plné odřenin a modřin – to vše kvůli provazu, kterým je měla svázané, když ji loupeživý král Brambas (Daniel Hůlka) táhl za sebou na koni. Scéna se přitom točila tři dny, což bylo opravdu jen pro „silné nátury“. Další muka jí způsobovala extrémně těžká železná pouta, která vážila 25 kg!

Představitelka Markýtky zavzpomínala i na další fyzicky náročné scény, ke kterým patřilo také běhání v těžkých sukních v Adršpašských skalách do kopce po písku, kam se jí ještě bořily lodičky s podpatkem.

Dora měla velké štěstí

S bolestivými zážitky se potýkaly i kolegyně. Dana Morávková (52), která v pohádce hraje zlou Doru, se zase trápila s koňmi. Pro herečku šlo teprve o druhou zkušenost s jízdou na koni před kamerou – do sedla se vyhoupla předtím jen v pohádce Princezna husopaska, a to bylo před deseti lety.

Tentokrát ji ale čekala pekelně rychlá jízda, na kterou nebyla dostatečně připravená. Scéna se opakovala několikrát, jenže po jedné klapce se hereččin kůň splašil a shodil ji ze sedla. Morávková měla velké štěstí, že se jí nic nestalo, každopádně ke koním má dodnes respekt.

Své si užila i Eufrozína

Smůla se lepila na paty i představitelce Eufrozíny Sabině Laurinové (51). Při útěku ze sálu si propíchla nohu kopím a zcela neprinceznovsky musela na tetanovku. A byly tu i další patálie: ve studeném sklepě nastydla a při dlouhém držení svíce si skřípla nerv v zádech. A jako by to všechno nestačilo, když ji v řece topili čerti, prokousla si strachy pusu.

Návdavkem ji zklamala i scéna, ve které měla políbit draka, na kterou se velmi těšila. Ke svému velkému údivu líbala totiž jen zelenou krabici od bot, která byla pověšena na tyči. Samotný drak byl dodán digitálně až poté.

Kde se točilo

Natáčelo se na celé řadě míst, nejvíce na náměstí a zámku v Telči nebo ve skanzenu v Přerově nad Labem. Pár záběrů pochází i z hradu Roštejn či ze zámků Třeboň a Jindřichův Hradec. Kamenný most nedaleko Staré Hlíny na Třeboňsku, ze kterého svrhnou krále a princeznu, se objevil už v pohádce Byl jednou jeden král (1954).

Reklama

Další články

Načítám