Hlavní obsah
Článek

Stejně jako v posledních několika letech, i letos oslaví Dagmar Havlová Štědrý den ve společnosti dcery Niny a její rodiny. Bývalá první dáma si potrpí na tradice, a tak si oblíbené obyčeje nenechá vzít ani v této podivné koronavirové době.

Paní Dášo, jsou pro vás letošní svátky vzhledem k aktuální koronavirové situaci jiné?

Budou v podstatě stejné.

Takže žádná zásadní změna nenastává?

V ničem se nemění. Potrpím si na tradice. Když jsou vytvořené, měním je nerada. Jinak se změnám nebráním, pokud mám dojem, že jsou přínosné.

Vánoce jsou hlavně o setkávání, což je právě činnost, která se nyní nejvíce nedoporučuje. Jak to vyřešíte?

Strávíme svátky v úzkém rodinném kruhu.

Jak u vás vypadá ideálně strávený Štědrý den? Co nesmí v ten den u vás chybět?

Výzdoba. Ráda zdobím a aranžuji, a to nejen exteriéry, ale i interiéry. Vánoční strom na zahradě mi například svítí celý rok. V ulici je celkem tma a sousedé jsou rádi, že v tmavé ulici máme zářivý bod.

Dodržují se u vás o Vánocích speciální obyčeje, které nejsou třeba úplně typické?

Zdobím vánoční stromeček, zapaluji vonné svíčky, připravuji štědrovečerní salát a s vnučkami pečeme vánoční cukroví. Pouštím si Rybovu Českou mši vánoční, kterou už od dob studií umím téměř zpaměti. Chodím do kostela, nejen se podívat na betlém, ale usadit se, pomodlit a spočinout, ale to chodím pravidelně stejně celý rok. Niterná příprava na Vánoce pro mě začíná už adventem a Vánoce Štědrým dnem.

Připravujete nějaké nezvyklé jídlo, nebo se držíte klasiky?

Kuchyně je vždy tradiční. Odjakživa jíme kapra s bramborovým salátem a jihomoravským vínem pana Balouna. Na rybí polévce si nejvíc pochutnám já, protože ji miluju. Sestra zase nejí kapra, tak ji připravím lososa. Náš pejsek naopak jí úplně všechno i mandarinky. Štědrovečerní večeři zakončujeme cukrovím, vánočkou, která nesmí chybět a hlavně cukrátka.

Podělíte se prosím o nějaký váš zajímavý vánoční recept?

Ráda. Na tatínkův bramborový salát potřebujete samozřejmě brambory, mrkev, cibuli, plechovku hrášku, sklenici okurek, jogurt a sůl. Do ve slupce uvařených nakrájených brambor vliji lák z okurek a promíchám. Krásně nasáknou a nejsou mazlavé. Kolik dám brambor, tolik množství přidám na jemno nakrájených okurek, cibule, mrkve a vysypu hrášek. Místo majolky přimíchám jogurt a vše promíchám. Lehce salát osolím a přidám trochu citronu. Někdy dávám i nakrájená jablka, ale jsou servírovaná zvlášť, aby si je každý přidal dle chuti. Dle chuti přidávám také ostatní ingredience. Salát je nejlépe dělat den předem, aby se uležel, ale stačí dopoledne. Dát do chladné místnosti, nebo na zahradu.

Reklama

Další články

Načítám