Hlavní obsah
Článek

„Byla jsem dojatá. Všechno, co jsem nemohla prožít a co znám z Vaškova vyprávění, se odehrávalo na plátně. Plnokrevný příběh,“ tak zhodnotila film Havel režiséra Slávka Horáka bývalá první dáma Dagmar Havlová (71). Ta se přitom netají tím, že první verze scénáře ji neoslovila.

„Nemám ráda, když o Václavovi nebo o mně vznikají knihy pisatelů, kteří nás neznali. Bráním se tomu zuby nehty. Režisér však byl natolik slušný a poctivý, že za mnou zašel. Z první verze scénáře jsem neměla dobrý pocit. Byl o jiném člověku, než jakého jsem znala,“ svěřila paní Dagmar na Instagramu.

Jak ale dodala vzápětí, Horák ji nakonec přesvědčil. Jak? Svou houževnatostí, pracovitostí a dobrým záměrem.

„Další verze mě ale přesvědčily, že Slávek Horák je pracovitý, zanícenec, který nechce Vaškovi ublížit, ani ho příliš dehonestovat, ale touží natočit film o člověku, kterého si váží a má ho rád. A to se všemi chybami člověčími,“ napsala někdejší první dáma, která nechyběla ani na slavnostní premiéře.

Po zhlédnutí hrubého sestřihu prý bylo rozhodnuto. „To zpracování mě nadchlo. Film tedy ponese jméno Havel,“ dodala Havlová, jež byla dle svých slov okouzlená i hereckými výkony.

Do hlavních rolí Horák obsadil Viktora Dvořáka (Václav Havel), Aňu Geislerovou (Olga Havlová), Martina Hofmanna (Pavel Landovský) nebo Barboru Seidlovou (Havlova milenka).

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám