Hlavní obsah
Článek

Slavný sci-fi seriál Návštěvníci (1983) viděl nejspíš každý. Pokud vám na první dobrou nedocvakne, o co přesně v něm jde, připomeňme ve stručnosti jeho děj.

Našim potomkům žijícím v 25. století oznámí počítač zvaný Centrální mozek lidstva, že se k naší planetě blíží neznámé těleso, jehož srážka se Zemí může mít katastrofální následky. Narychlo svolaná Světová rada zvažuje, jak zabránit hrozícímu zániku civilizace.

Řešení nabídne akademik Richard, který je specialistou na historii lidstva. Zmíní postavu velkého učence 20. století Adama Bernaua, který už jako chlapec objevil princip umožňující přesun kontinentů a zaznamenal jej do svých školních sešitů. Jejich nález by bezpochyby zachránil život na ohrožené planetě Zemi.

Legendární pokrm

Díky seriálu se do našeho slovníku dostalo slovo „amarouny“. To se vžilo ve spojení s nevýraznou chutí jídla, ovšem v Návštěvnících šlo o stravu z budoucnosti, kterou měli hlavní hrdinové denně na stole.

Způsob jejich přípravy byl následující: z pasty a pár kapek neurčité tekutiny se na talíři začaly formovat nejrůznější pokrmy (mj. toast se šunkou a sýrem, koláče, opečená klobása), které se nakonec složily v kostku barevného želé. Amarouny vymyslel mistr českého animovaného filmu Jan Švankmajer (84).

Jedno velké tajemství

Další seriálové slovo, které obohatilo náš slovník, bylo „humidovat“. Tento výraz nebyl ale nikdy vysvětlen. Mělo jít o pojem pro lidskou aktivitu v 25. století, jehož význam znala jen hrstka vyvolených, tedy režisér Jindřich Polák (†78) a scenárista Ota Hofman (†61), a pak také čtveřice samotných návštěvníků v podání Josefa Bláhy (†70), Jiřího Datla Novotného (†73), Dády Patrasové (67) a Josefa Dvořáka (77).

Všichni si prý tenkrát dali slib, že význam slova nikdy neprozradí. Vzhledem k tomu, že „humide“ je francouzské slovo pro „vlhký“, dá se předpokládat, že „humidování“ bude mít něco společného s vlhkostí či mokrem, ovšem raději nedomýšlejme dál.

V rybníku se koupal i žárlivý Turek

Rybník Bejšovec, který Návštěvníci „vypařili”, a Adam Bernau později vypustil, je ve skutečnosti Panský rybník u Neveklova na Benešovsku. Mimochodem, právě v tomto rybníce se později koupal také žárlivý Turek (Petr Čepek) ve slavné Vesničce střediskové (1985).

Záplava z rybníka se pak točila v umělém korytě v Brandýse nad Labem, které obvykle sloužilo pro trénink kajakářů. Helena Růžičková (†67) při jejím natáčení přišla málem o nohu, protože se dostala příliš blízko k hroutící se konstrukci plechové garáže.

Proč Filipa přejmenovali na Richarda

Možná vás to překvapí, ale Česká televize dostala v roce 1989 soudní zákaz Návštěvníky vysílat. Šlo o poměrně kuriózní spor, týkající se jména postavy akademika Filipa, kterého ztvárnil Josef Bláha.

Shodou okolností se tak totiž jmenoval i akademik Jan Filip (1900 – 1981), který byl navíc Bláhovi trochu podobný. Akademikova vdova Alena byla přesvědčena, že se tvůrci Návštěvníků jejím manželem inspirovali a vykreslili ho navíc v nelichotivém světle.

V roce 1984 televizi zažalovala a soudní při pak vyhrála, i když autoři seriálu jakoukoli souvislost popírali. A ačkoli byl k uctění památky profesora Filipa natočen dokument, seriál se stejně nesměl vysílat. ČT celý problém nakonec vyřešila tím, že roli přejmenovala na akademika Jana Richarda a zároveň se předabovaly veškeré dialogy, ve kterých se původní jméno vyskytovalo.

Seriál Návštěvníci běží o prázdninách na obrazovkách České televize.

Reklama

Další články

Načítám