Hlavní obsah
Článek

První srpnový týden je označován jako Světový týden kojení. Tato lidstvu přirozená činnost dodnes vyvolává nejrůznější debaty, především, pokud jde o kojení na veřejnosti, nebo o matky, které kojící snímky přidávají na internet.

Mezi ženami, které kojení podporují veřejně je i mnoho tváří českého a zahraničního showbyznysu. Mezi takzvané „propagátorky“ patří například manželka matematika, filantropa a miliardáře Karla Janečka (50). Lilia Khousnoutdinova (35) se v posledním týdnu na svých sociálních sítích pochlubila hned několika snímky z krmení svých dětí a toto leckdy kontroverzní téma rozebrala se svými fanoušky. Myslí si, že v dnešní době volí mnoho matek jednodušší variantu, a tou je uměla výživa.

„Svou roli hraje i to, že pokud potřebujeme své dítě nakojit na veřejnosti, musíme se neustále konfrontovat s pocitem určité nepatřičnosti. Je paradoxní, že sexualizace prsou umožňující pohoršení určité části (nejspíš mužské?) veřejnosti se stala důležitější než základní biologické potřeby matky a dítěte,“ uvádí ve svém příspěvku Lilia.

Dále jsou tu maminky, které se o kojení nepotřebují dlouze rozepisovat, ale taktéž dají rády najevo, že se s dítětem nehodlají skrývat. Snímek z kojení sdílely v minulosti například modelky Jitka Nováčková (31) a Petra Němcová (44), herečka Kristýna Leichtová (38), zpěvačka Berenika Kohoutová (33) nebo moderátorka Zorka Hejdová (33) a mnoho dalších.

Momentkou z kojení se nedávno pochlubila například zpěvačka a herečka Mandy Moore nebo americká zpěvačka a skladatelka Halsey (29). Mnohé překvapila modelka Coco Austin (45), která se v rozhovoru nechala slyšet, že svou pětiletou dceru kojí dodnes. Výživu z prsu označuje jako příležitostnou svačinu a sblížení s maminkou, které dcera vyžaduje i v předškolním věku.

Reklama

Další články

Načítám