Hlavní obsah
Článek

V pondělí proběhl celosvětově sledovaný pohřeb britské královny Alžběty II. (†96), která zemřela 8. září na zámku Balmoral. Královna sama byla opěvována za svůj jedinečný styl a málokdy jste ji zahlédli na veřejnosti bez vkusného šperku. V posledních letech to byly hlavně brože. Členky královské rodiny proto uctily její památku během smutečních ceremonií tím, že vynesly šperky, které s Alžbětou II. úzce souvisí.

Svět dojal význam maličké brože, kterou na kabátek připnula princezna Charlotte (8). Symbol podkovy princezničce věnovala sama Alžběta II., protože je pojila láska ke koním. Obě usedly do koňského sedla v útlém věku. Zároveň jde o první šperk, který Charlotte doposud vynesla na veřejnost.

Princezna z Walesu Kate se ozdobila perlovými náušnicemi a náhrdelníkem. Šperky kdysi patřily samotné královně a pochází z její osobní kolekce. Náhrdelník byl údajně darem královně od japonské vlády a před Kate ho zapůjčila princezně Dianě. Náušnice zase Alžběta II. dostala svatebním darem. Kate šperky vynesla už například na loňský pohřeb prince Philipa, náušnice jste na ní mohli zahlédnout i během letošních oslav královnina platinového jubilea.

Camilla, královna manželka (76), vynesla diamantovou brož ve tvaru srdce, která kdysi patřila královně Victorii. Alžběta II. ji měla na sobě během svého diamantového jubilea. Královně Victorii ji věnovala vnoučata a Camilla ji směla mít jako poctu nejdéle vládnoucí britské panovnici v historii.

Nejstarší z královniných vnoučat Zara Tindall (41) se rovněž ozdobila perlovými náušnicemi, aby vzdala hold zesnulé babičce. Perlové šperky, a především náušnice, se staly tak trochu symbolem britské královské rodiny.

Perly zdobily i vévodkyni ze Sussexu (42). Meghan dostala náušnice darem od královny v roce 2018, kdy po jejím boku plnila první závazek jako, tehdy ještě aktivní, členka královské rodiny. Rovněž pochází z královniny osobní pokladnice.

Lady Louise Windsor (18), nejstarší dcera prince Edwarda, vzdala královně hold stříbrným řetízkem s přívěskem ve tvaru koňské hlavy. I ji, stejně jako princeznu Charlotte, pojila s královnou láska ke koním a jezdectví. Věří se, že Lady Louise byla královninou velmi oblíbenou vnučkou. S dědečkem, princem Philipem, zase sdíleli lásku k jízdě v kočáře.

Sarah Ferguson, vévodkyně z Yorku (62) a bývalá manželka prince Andrewa, se ozdobila diamantovou broží v podobě vlaštovky. Ty se dávaly jako dar například námořníkům, aby je ochránily na cestách a šťastně se vrátili domů. Ferguson tak možná zvolila motiv, aby vyjádřila respekt bývalé tchyni před její poslední cestou.

Reklama

Další články

Načítám