Hlavní obsah
Článek

Jsou to už skoro dva týdny, kdy celý svět s hrůzou sledoval obrovskou tragédii, ke které došlo v libanonském Bejrútu. Výbuch špatně uskladněných výbušnin v místním přístavu poškodil i ateliér známé české návrhářky Blanky Matragi (71). Exploze vyrazila v jejím salonu okna a sklo poškodilo nábytek a výšivky, na kterých se pracovalo.

Designérka je dojatá ze vzájemné pomoci spoluobčanů. „Všichni jsou si velmi nápomocní. Každý čistí, opravuje,“ říká Matragi, která pomalu dává dohromady i svůj ateliér: „Hned druhý den po výbuchu přišli všichni zaměstnanci a začaly se opravovat škody. Už se začala opravovat i skleněná stěna, která by měla být v úterý kompletně dokončena včetně opravy klimatizace. Budeme moct fungovat v celém poškozeném patře.“

Podle Matragi neštěstí ovlivnilo každého v téměř čtyřistatisícovém městě. „Skoro všichni přišli k materiálním škodám. Každý něčím utrpěl. Školy, nemocnice, úřady a další objekty důležité pro život byly neskutečně poškozeny. Místo demonstrací přišla obrovská solidarita,“ říká.

Matragi doufá, že se v jejím druhém domově, kde žije přes čtyřicet let, uklidní i politická situace. „Všichni věří tomu, že bude co nejdřív zvolena nová nezkorumpovaná vláda, která se bude starat o blaho a dobro všech lidí. Přejeme si novou vládu a předčasné parlamentní volby. Věříme v novou spravedlivou vládu, která se postará o zájmy i bezpečnost lidí a vytáhne Libanon z kritické hospodářské situace,“ dodává Blanka Matragi.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám