Hlavní obsah
Článek

Téměř čtyřicet let je pro Blanku Matragi (71) domovem libanonský Bejrút. V průběhu let zde designérka zažila celou řadu válek, bojů a nepokojů. Aktuálně je je dvoumilionové město zavaleno uprchlíky ze sousední Sýrie. Matragi za tu dobu ani na chvíli neuvažovala o tom, že by svůj druhý domov opustila.

„Zažila jsem zde několik válek a neopustila bych toto místo ani v době největších bojů. Nedovedu si představit, že bych opustila své dílny a nechala tam napospas ženy, které se u mě vyučily. Soucítím s nimi a zpátky z nich čerpám energii, kterou jsem do nich dala,” říká módní návrhářka, která si už v roce 1982 otevřela na hlavní třídě Hamra salon „Blanka Haute Couture“.

„Na severu Sýrie, na jihu Izrael. My žijeme uprostřed v zemi, kde spolu funguje dvaadvacet náboženství. Je to země, kde se žije velmi dobře. Lidé se naučili žít ze dne na den a život si užívají, protože jsme tam prožili tolik válek. Libanonci jsou vychovávaní v obrovské hrdosti,” popisuje designérka.

Bezpečnostní situace  je stabilizovaná, ale zároveň žijí ve městě dva miliony uprchlíků, o které se Libanon stará. „Sama je zaměstnávám a jsem za to ráda, protože jsou velmi šikovní. V Sýrii se živili manufakturou od výroby stříbra, přes oděvy až po lékařský průmysl,” říká Blanka.

S Blankou Matragi jsme si o aktuální situaci v Libanonu povídali během představení čtveřice nástěnných hodin, které jsou inspirované aktuální kolekcí Elements, kterou prezentovala během velké módní přehlídky v Obecním domě. „Byla jsem oslovena po uvedení kolekce inspirované čtyřmi živly k tomu, abych vytvořila nástěnné hodiny,” říká Matragi, která spolupráci přijala s povděkem, neboť ona sama stále nestíhá. „Chci všechno stíhat a stále držet krok s dobou. Chodím pozdě spát a brzy vstávám, tak jsem ráda, že tyhle hodiny budu mít na očích.”

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám