Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Nemoci celebrit jsou obyčejně hojně propírané, pokud se je ovšem nerozhodnou tajit. Podívejte se nyní na slavné s velmi vzácnými diagnózami, o kterých jste možná ani netušili, že existují.

Billie Eilish Synestézie

Kromě toho, že od dětství trpí Tourettovým syndromem a v posledních letech spánkovou paralýzou a depresemi, se Billie Eilish (22) snaží šířit povědomí o synestézii. Jde o způsob vnímání, kdy si mozek k vjemu jednoho smyslu přiřadí vjem smyslu jiného. Zpěvačka popsala, že má například ke každému dni v týdnu přiřazenou určitou barvu, číslovku a tvar. Protože je umělkyně, v podstatě se jí synestézie hodí. Využívá ji především při tvorbě videoklipů, živých vystoupení nebo když maluje. Billie navíc není v rodině jediná se synestézií. Stejně vnímají věci také její bratr s otcem.

Atticus Shaffer Osteogenesis imperfecta

Představitel Bricka z Průměrňákových žije s dědičným onemocněním, které se projevuje především křehkými kostmi. Atticus (23) se tím ale nenechal převálcovat. Vzkázal lidem se stejným onemocněním, že se nemají vzdávat, protože zvládnou, cokoliv si usmyslí.

Gaten Matarazzo Kleidokraniální dysplázie

Dětský herec Gaten Matarazzo (19) proslul díky seriálu Stranger Things. Jeho poznávacím znamením jsou bezesporu zuby. Ne že by Gatenovi vypadaly z nadbytku sladkostí. Herec trpí dědičným onemocněním, které má vliv na vývoj kostí a zubů. Prodělal několik operací, naposledy v loňském roce, při nichž mu některé zuby odstraňovali. Matarazzo také přiznal, že zuby a jeho výška jsou důvodem, proč se mu role zrovna nehrnou.

Danny DeVito Mnohočetná epifyzární dysplázie

Danny DeVito (76) trpí unikátním onemocněním, které je formou nanismu. DeVito se nechal slyšet, že se kvůli nemoci cítil v nevýhodě pouze jako náctiletý. Později z ní udělal přednost a jeho malý vzrůst mu zajistil mnoho ikonických rolí.

Kim Basinger Agorafobie

Záchvaty úzkosti jsou jedna věc, ale ty mohou přerůst v agorafobii neboli strach z veřejných prostranství. Hollywoodská herečka přiznala, že při jednom takovém záchvatu vystřelila ze supermarketu, skočila do auta, dojela domů, zamkla se tam a nevylezla celých šest dní. Kim (67) se svému strachu ale postavila čelem a léčí se pomocí terapií.

Reklama

Další články

Načítám