Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Pozvání na pražský filmový festival Febiofest přijala španělská herečka Carmen Maura, která je nejdůležitější ženskou tváří španělské kinematografie. Další hvězdou festivalu bude i skotský herec a držitel benátského Zlatého lva Peter Mullan, známý z kultovních snímků Dannyho Boyla Mělký hrob a Trainspotting či jako hlavní představitel filmu Jmenuji se Joe.

Carmen Maura bude třetí filmovou hvězdou, která si vedle slovenské herečky Emílie Vášáryové a italské filmové legendy, režiséra Marca Bellocchia, převezme 17. března na slavnostním zahájení v Obecním domě Kristiána za přínos světové kinematografii. Stejné ocenění získá na zakončení i autor Královny, britský scenárista Peter Morgan. Mullan si převezme Kristiána v průběhu festivalu. Jak již Super.cz informoval, Febiofest přivítá mezi zahraničními hosty i jednoho z nejvýraznějších evropských herců současnosti Daniela Brühla.

Carmen Maura ztvárnila na sto čtyřicet filmových a televizních rolí a od roku 1988, kdy byl nominován na Oscara za nejlepší zahraniční film snímek Ženy na pokraji nervového zhroucení, kde se po jejím boku výrazněji ukázal Antonio Banderas (63), se stala mezinárodní hvězdou. Maura natočila s Almodóvarem další snímek Volver až po osmnácti letech, herecký ženský ansámbl tohoto filmu včetně Penélope Cruz získal ocenění na festivalu v Cannes.

Skotský divadelní a filmový herec a filmový režisér Peter Mullan se stal hvězdou díky dvěma kultovním snímkům režiséra Dannyho Boyla Mělký hrob a Trainspotting, v němž Mullan ztvárnil postavu drogového dealera Swanneyho. Největšího mezinárodního úspěchu na poli režie dosáhl svým druhým celovečerním snímkem, historickým dramatem Padlé ženy. Příběh zasazený do kláštera sloužícího jako převýchovné zařízení získal například Zlatého lva za nejlepší film na MFF v Benátkách.

Charitativním partnerem 23. ročníku Febiofestu se stala organizace Život 90 s komunitním centrem v Praze. Kromě jediné nonstop bezplatné linky důvěry pro seniory 800 157 157<span class="skype_c2c_textarea_span"><img border="0" class="skype_c2c_logo_img" height="0" src="resource://skype_ff_extension-at-jetpack/skype_ff_extension/data/call_skype_logo.png" width="0"/><span class="skype_c2c_text_span">800 157 157</span></span> poskytuje Život 90 také službu instalace tísňového tlačítka, jehož pomocí organizace zachránila životy tisíců seniorů v celé republice. Cílem činnosti Života 90 je mj. umožnit seniorům žít plnohodnotný život doma.

Febiofest společně s Českou mincovnou poctí v letošním roce ražbou pamětní medaile hereckou legendu českého filmu Rudolfa Hrušínského. Navazuje tak na loňskou poctu Karlu Fialovi. První dva vyražené exempláře nové medaile získají synové Rudolfa Hrušínského Rudolf a Jan.

Call

Send SMS

Call from mobile

Add to Skype

You'll need Skype CreditFree via Skype

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám