Hlavní obsah
Článek

Krátce před svými 79. narozeninami zemřel rakouský herec Helmut Berger. O jeho úmrtí informovala agentura, která herce zastupovala. „Helmut Berger zemřel 18. května 2023 ve 4:00 ráno pokojně, ale přesto nečekaně, ve svém rodném městě Salcburku.“

Berger patřil ve své době k nejatraktivnějším hercům, často byl přirovnáván k lamači dívčích srdcí Alainu Delonovi. Berger se proslavil především ve filmech slavných italských režisérů Vittoria De Sicy či Luchina Viscontiho.

Ještě než se prosadil jako herec, působil v mládí jako model, není divu, že byl později označován za jednoho z nejkrásnějších mužů nejen v herecké branži. On sám měl ale slabost nejen pro ženy, ale i muže. Poměr měl i s režisérem Viscontim.

Zahrál si například ve filmech Čarodějky, Soumrak bohů, Ludwig nebo Rodinný portrét. Prosadil se také za velkou louží, V USA byl znám díky roli Petera De Vilbise v nekonečném seriálu Dynastie, zahrál si také ve snímku Krycí jméno: Smaragd nebo velkofilmu Kmotr III. Berger navštívil také Českou republiku. V roce 2011 mu Dagmar Havlová na festivalu Febiofest předávala cenu Kristian za celosvětový přínos kinematografii. Hereckou kariéru ukončil v roce 2019 kvůli zdravotním problémům.

Reklama

Další články

Načítám