Hlavní obsah
Článek

Šašek, „valašský král“, skvělý herec, mim i principál – tím vším je Bolek Polívka (74), který ve středu slaví kulatiny. Jubilant si ještě nedávno věk nepřipouštěl. V listopadu 2017 řekl v rozhovoru pro Radiožurnál, že jeho stáří je zatím v pubertě.

„Mé mládí je na jipce a stáří ještě nesvéprávné,“ zmínil a dodal, že se mu stárne dobře. „Jsem obklopený dětmi. Výbornými, krásnými, vtipnými dětmi. Talentovanými.“

Čím dobýval ženská srdce?

Jak známo, Bolek Polívka má celkem šest dětí se čtyřmi ženami. I když nepatří k typickým krasavcům, o přízeň dam nouzi nikdy neměl. V mládí je prý balil především na herecký talent a slova, jež si vypůjčil od klasiků.

„Měl jsem až tupý dojem, že když mě ženy uvidí na jevišti, řeknou si: Jaký pozoruhodný chlapík! A to se mi i osvědčilo. A zabíraly na verše Shakespeara, Halase, Sartra…“ zmínil v rozhovoru pro slovenský server korzár.sk.

Jak je to s jeho ženami a dětmi?

S první manželkou Stanislavou má dceru Kamilu Polívkovou (44), která se živí jako scénografka a režisérka. Ze vztahu s kolegyní Evelynou Steimarovou (74) se mu narodila další dcera, dnes známá herečka Anna Polívková (45).

Bolkovou další ženou byla francouzská herečka Chantal Poullain (67). S tou má syna Vladimíra (30), který se také potatil i pomamil.

Se současnou partnerkou Marcelou Černou (49) má Polívka tři děti: dceru Marianu (11) a syny Jana Boleslava (15) a Františka Antonína (13). Herec všechny své potomky nadevše miluje a s Annou i s Vladimírem se dnes navíc setkává i na jevišti – s dcerou mj. v představení DNA a se synem v inscenaci Šašek a syn.

Herecký bůh

Polívka vystudoval brněnskou JAMU a v roce 1972 spoluzaložil Divadlo Husa na provázku. V roce 1993 si v Brně založil vlastní Divadlo Bolka Polívky. U televizních diváků mu velkou popularitu přinesla série zábavních televizních pořadů Manéž.

Na stříbrném plátně exceloval ve filmových verzích divadelních představení Balada pro banditu (1978), Poslední leč (1981) či Šašek a královna (1987) a také v řadě dalších dramatických a komediálních rolí, mj. ve snímcích Obecná škola (1991), Pelíšky (1999), Pupendo (2003), U mě dobrý (2008) nebo Domácí péče (2015).

Přišel o království i o farmu

Herec a „valašský prezident“ Radoslav Brzobohatý (†79) pasoval roku 1993 Bolka Polívku na „valašského krále, Boleslava I. Dobrotivého na furt“. O tento titul ale Polívka přišel kvůli prohranému soudnímu sporu s majitelem značky Valašské království. „Jsem král bez království,“ informoval Polívka v roce 2008 po vyhlášení rozsudku.

S hercovým jménem byla řadu let spojena i farma v Olšanech na Vyškovsku. Na začátku byla jeho vize udělat z malé farmy turistické centrum pro široké okolí. Po čase ale začal obrat firmy klesat a návštěvníků ubývalo. Dnes je farma zavřená a pustne.

Živoucí legenda

Podnikatelský talent mu sice možná chybí, ale o tom hereckém není sporu. „Patří do galerie herců, jako byli Rudolf Hrušínský, Vladimír Menšík či Vlastimil Brodský (†81). Naši rodiče žili v období, kdy tvořil Jan Werich, a my žijeme v období, které jednou jako tu nejvýznamnější osobnost divadla a filmu vyzdvihne Bolka Polívku,“ řekl o něm například režisér Jan Hřebejk (52).

Reklama

Další články

Načítám