Hlavní obsah
Článek

Největším překvapením v anketě Český slavík je bezesporu zpěvák švédské metalové kapely Sabaton Joakim Brodén, který se překvapivě dostal mezi finálovou šestku v kategorii Zpěvák roku.

Ohrozí snad tento charizmatický zpěvák s českým pasem postavení neohrozitelného Karla Gotta (†80)? Většina lidí jméno Joakim Brodén sice slyšela poprvé v životě, ale v rámci daného žánru to není žádná velká neznámá. Naopak! V Česku má Sabaton tisíce fanoušků.

Spíš je hodně překvapivé, že se fanoušci Brodénovy stále populárnější kapely Sabaton sešikovali, aby posílali hlasy zrovna do ankety Český slavík, kde se mezi popovými stálicemi cítí nesvůj i písničkář Tomáš Klus (37).

Pravdou je, že Sabaton v současnosti patří mezi nejoblíbenější power metalové kapely, které koncertují po celém světě. Na svém kontě mají už osm studiových alb, z nichž to poslední The Last Stand vyšlo v září a má velmi kladné recenze a ohlasy fanoušků.

„Mohutný zvuk tvořený hradbou kytar a přiznanými klávesami (živý orchestr je v tomto případě zbytečnost), pochodové bicí, ostré, nepolevující tempo, klenuté, na první dobrou chytlavé melodie, epické sborové pasáže i mužný projev Joakima Brodéna. Všechno je na svém místě v té nejkvalitnější možné podobě,“ chválil nové album ve své recenzi Musicserver.cz.

Textařky se kapela orientuje na téma války. V písničkách najdete odkazy nejen na 1. a 2. světovou válku, ale například i na válku o Falklandy či neúspěšnou sovětskou invazi do Finska. Poslední deska se věnuje například starověké Spartě i jedné bitvě v rámci afghánsko-sovětského konfliktu.

Se skupinou Sabaton napsal Brodén i píseň Far from the Fame, která pojednává o československém letci Karlu Janouškovi. Tento válečný hrdina získal v Británii hodnost leteckého maršála, ale po válce skončil v komunistickém žaláři.

A odkud že Joakim Brodén získal hlasy zrovna do Českého slavíka? O jeho nominaci do tradiční ankety hudební popularity se psalo na nejrůznějších metalových a rockových webech i sociálních sítích.

Sice se nejednalo o žádný obrovský apel a prosbu o hlasy, jako je tomu například u Lucie Bílé (57), Anny K (59) a dalších stálic Slavíka, ale přesto to švédsko-českému sympaťákovi stačilo na první šestku, protože i zarytí metalisté nakonec nějaký ten hlas svému favoritovi poslali.

Jak je vidno, zpěvák Joakim Brodén určitě nepatří k žádným rychlokvaškám, které se sem tam ve Slavících objeví. Milovník českého piva, jehož maminka odešla v 70. letech do Švédska, které se stalo jeho domovem, patří k úspěšným zpěvákům, jenž do zapšklého českého rybníčku, v němž se objevují pořád ta samá jména, jistě přinese pořádné osvěžení.

Myslíte si, že má Joakim Brodén šanci uspět v Českém slavíkovi?
Ano, určitě prožene všechny naše hvězdy
68,8 %
Ne, šesté místo je pro něj maximum možného
31,2 %
Celkem hlasovalo 10291 čtenářů.

Reklama

Další články

Načítám