Hlavní obsah
Článek

Prezident filmového festivalu v Karlových varech Jiří Bartoška (77) odtajnil první jména hvězdných hostů. Zatím se jedná spíše o pány jeho generace, kteří si ovšem poctu, jež se jim dostane, rozhodně zaslouží.

Co se politického zastoupení týče, je rozhodně jedničkou polský exprezident a držitel Nobelovy ceny míru Lech Walesa. Ten osobně uvede režisérskou verzi snímku Adrzeje Wajdy Walesa: Člověk naděje, což je životopis klíčového muže novodobé polské historie.

Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii převezme režisér William Friedkin, který uvede restaurovanou verzi jednoho ze svých stěžejních titulů Mzda strachu. Jeho nejpopulárnějšími filmy ovšem byl Vymítač ďábla a Francouzská spojka. V nedávných časech zaujal hororovým titulem Brouk a černou komedií Zabiják Joe.

Cenu prezidenta festivalu za přínos české kinematografii získá Zdeněk Svěrák (88). Filmy podle jeho scénáře byly třikrát nominovány na Oscara, a to Vesničko má, středisková, Obecná škola a nakonec Kolja, který v roce 1997 Oscara opravdu získal. Co se Oscara týče, na festivalu bude uvedena i digitálně restaurovaná kopie filmu Ostře sledované vlaky, který Oscara získal před téměř padesáti lety.

Chystá se opět i velký koncert, v jehož rámci vystoupí bratři Ebenové, Aneta Langerová (37), J.A.R., Monkey Business, MIG 21 a Tata bojs. Pokud jde o nadaci, s níž bude letos festival propojen, zvolena byla Linka bezpečí. Jejími patrony se stali režiséři Bohdan Sláma a Václav Marhoul.

Reklama

Další články

Načítám