Hlavní obsah
Článek

Ztvárnit postavu, kterou si všichni ještě pamatují, není jednoduché. Na fotografii jako Olga Havlová pózovala už topmodelka Karolína Kurková (40) pro módní magazín, nyní na snímcích stylizovanou jako první manželku Václava Havla (†75) uvidíte Aňu Geislerovou (47). Ta si ji zahraje v filmu Slávka Jandáka. Prvního československého novodobého prezidenta zde ztvární Viktor Dvořák.

„Aňa Geislerová byla moje instinktivní první volba a o nikom jiném jsem ani neuvažoval, jen jsem doufal, že to se mnou bude chtít dělat. Přišla mi úplně přesná, povahově i typově, zázemím, chováním, životním postojem,“ popisuje její obsazení režisér filmu Slávek Horák.

Natáčení filmu s pracovním názvem Havel začalo v srpnu a potrvá až do druhé poloviny října. Hlavní hrdina prochází vývojem z úspěšného dramatika přes zakázaného dramatika a bojovníka za lidská práva, až po vůdčí osobnost sametové revoluce, během níž děj končí. Dějiny jsou ale podle režiséra až ve druhém plánu, film se snaží zachytit především život, vztahy a povahu hlavních postav. Základem filmu je pak hrdinův netradiční, ale o to silnější vztah s manželkou Olgou.

Snímek zahrnuje 60., 70. i 80. léta, postavy během natáčení několikrát mění svůj vzhled. Zveřejněné fotografie Ani Geislerové jako Olgy Havlové jsou z období 70. let.

„S každým dalším krokem a s každým dalším natáčecím dnem si uvědomuju, jaké mám s Aňou štěstí - úžasná herečka a úžasná žena s vyhraněným vlastním názorem, hvězda na vrcholu tvůrčích sil. Já jen pracuju na tom, abych jí dal co nejvíc prostoru, a stejně bych jí toho prostoru chtěl dát ještě mnohem víc, tak skvělá je,“ neskrývá Horák nadšení ze spolupráce s Geislerovou.

„Všichni si myslím uvědomujeme, že je tady šance udělat něco mimořádného. Zdá se mi, že mám štěstí, že to všichni berou s nadšením a velmi zodpovědně, ale přitom se snaží pod váhou té odpovědnosti neztěžknout,“ říká režisér Horák k atmosféře přímo na place. Film bude kombinovat drama a komedii, zábavné a vtipné situace baví štáb už během vzniku.

A není na téma Havel příliš brzy? „Jde o hraný film a o dramatizaci. To doufám živí pamětníci pochopí a budou reagovat na film jako na samostatné autorské dílo, hraný film není dokument ani rekonstrukce historických událostí,“ uzavřel Horák.

Reklama

Další články

Načítám