Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jedna z nejobsazovanějších domácích hereček Aňa Geislerová (48) a česká herecká ikona Daniela Kolářová se setkávají v hlavních rolích původního českého hororu Polednice. Ukázku z něj přinášíme měsíc před tím, než se snímek dostane do kin, abyste mohli posoudit, zda to pro vaše oči není moc drsné.

„Líbí se mi zpracování klasických věcí jiným pohledem a přišlo mi zajímavé podívat se na Polednici jako na určitou verzi krize mateřství, kdy máte pocit, že to prostě nezvládnete a kdy taková situace může skončit i tragédií,“ říká k roli Aňa Geislerová.

Motivaci k přijetí role popisuje také Daniela Kolářová: „Předchozí pokusy o Erbena se mi nelíbily, tohle je volně na motivy Polednice, v jiném pojetí. Je to trochu moralita, ale posunutá do 21. století. U čtení jedné z prvních verzí scénáře jsem měla strach, i to mě zaujalo,“ svěřila.

Přestože titul filmu odkazuje k slavné básni Karla Jaromíra Erbena, inspirace pro filmový příběh, zasazený do současnosti, je velmi volná. „Šlo nám o to vytvořit skutečně moderní tvar filmu v rámci hororového žánru, nikoliv dobové ztvárnění známé balady. „Doufám, že se nám podařilo žánr správně lokalizovat a film si proto užijí nejen fanoušci hororů. Tomu podle mě dopomůžou i skvělé Aňa s Danielou, které tuto žánrovou výzvu výtečně zvládly,“ říká producent Matěj Chlupáček.

Do centra příběhu odehrávajícího se uprostřed horkého léta v malé vesnici, žijící svým neměnným rytmem, postavili tvůrci mladou ženu donucenou bojovat s nepřízní osudu i vlastními přízraky. „Chtěli jsme, aby zdánlivě běžný životní příběh dostal v Polednici temnou, napínavou, hororovou atmosféru, kdy se stírají hranice skutečnosti a fantazie,“ vysvětluje scenárista Michal Samir.

Vedle Ani Geislerové, Daniely Kolářové a Karolíny Lipowské, která hraje Aninu malou dceru, se představí Jiří Štrébl, Marie Ludvíková, Zdeněk Mucha, Halka Třešňáková nebo Tomáš Bambušek.

Reklama

Další články

Načítám