Hlavní obsah
Článek

Nejvíce cen od filmových kritiků získal na již 5. ročníku Cen české filmové kritiky snímek režiséra a scenáristy Petra Václava. On sám si odnesl ceny za režii a scénář, snímek se stal i filmem roku a křišťál si domů do Ústí nad Labem vezla i představitelka hlavní role Klaudie Dudová, která tak strčila do kapsy třeba spolunominovanou Tatianu Vilhelmovou (45).

Mladá Romka se k roli ve filmu, který se zabývá problematikou její komunity, nedostala přes castingy, i když podle Václava probíhaly půl roku. "Vzhledem k tomu, že jsem neherečka, byla to pro mne nesmírná pocta. Petra Václava jsem poznala na romské zábavě, kde mne oslovil přes mého kamaráda. Ale poprvé jsem mu nevěřila, že je nějaký režisér. Myslela jsem, že mne chce sbalit," vyprávěla Super.cz.

"Pak jsme se ale víckrát sešli, začala jsem mu věřit a šla jsem do toho," dodala Klaudie, která pracovala jako prodavačka ve smíšeném zboží a momentálně je na mateřské dovolené. "Nedávno jsme dotočili druhý film s Karlem Rodenem (61) a třetí film se bude natáčet v květnu," pochlubila se.

Klaudie je důkazem, že není potřeba studovat DAMU nebo konzervatoř, aby uspěla ve filmu. "Ale škola je potřeba. I když já mám jen tu základní. Ale aspoň něco," smála se Dudová, která má tak vlastě stejné vzdělání jako Simona Krainová (51) nebo Aňa Geislerová (47), které jsou velmi úspěšné, i když to nikdy nedotáhly k maturitě.

Reklama

Další články

Načítám