Hlavní obsah
Článek

Česká režisérka Alice Nellis (53) byla známá spíš filmy, věnujícími se psychologii a vztahům. Ve filmech Mamas and Papas, Tajnosti nebo Perfect Days řešila problémy početí nebo vztahu starší ženy a mnohem mladšího muže. Proto trochu překvapila, když se jejím dalším režijním počinem stala pohádka. Ale proč ne. Sama je matkou tří dětí, dvě adoptovala, třetí porodila.

"Posledních x let sleduju pohádky docela hodně, protože se na ně dívám s dětmi, čtu je s dětmi. Jsou to chvíle, které mám ráda, protože je to takový společný zážitek. Postupně mi začalo docházet, jak je to ovlivňuje. Mnohem víc, než když jim něco teoreticky vysvětlujete. To byl jeden důvod, proč jsem se do toho pustila. A druhá věc je, že pohádka je žánr, ve kterém máte velkou výtvarnou i spisovatelskou svobodu. A i když už Sedmero krkavců jednou zpracováno bylo, rozhodli jsme se udělat to trochu jinak," míní Alice.

Jaké podle ní nese zrovna pohádka Sedmero krkavců, kdy matka jednou větou promění své syny v krkavce a z ptačí podoby je musí zachránit jejich sestra, poučení? "Sedmero krkavců je o síle slova a o hledání pravdy. O tom, že pravda není tak důležitá, abychom si mohli říct, zda jsme ji měli, nebo jsme se zmýlili, ale abychom mohli pokračovat někam dál, abychom pochopili. Pochopili třeba kořeny zla nebo to, proč se kolem dějí věci právě tak, jak se dějí. První krok k tomu, aby dobro zvítězilo nad zlem, není odhodlat se k boji, ale právě pochopení," vysvětlila režisérka.

Zajímalo nás i to, na jaké pohádky se dívají její děti. "Důležitější než to, zda jde o věci animované, loutkové, kreslené anebo hrané, je to, o čem to je a i určitá síla výtvarného zpracování. Moje děti jsou velmi eklektické, nerozdělují na konkrétní žánry, ale na to, aby je to chytlo svojí podstatou. Naposledy se jim moc líbila pohádka Kniha života anebo Lego movie, čehož jsem se docela děsila a říkala si, co to může být za pohádku složenou z lega, a je přitom tak krásně napsaná, že i my dospělí jsme si to užili," prozradila s tím, že sama se raději na pohádku podívá ještě před dětmi, aby je ochránila od násilí jen na efekt.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám