Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Herečky Adina Mandlová (†81) a Nataša Gollová (†76) měly v protektorátní kinematografii výsadní postavení. Ač byly obě favoritkami režisérů, producentů a velkými konkurentkami, do doby, než je rozdělila láska ke stejnému pánovi, byly velké kamarádky. Jedna bez druhé tehdy nedala ránu.

Něco nového o vztahu obou hereček se dozví čtenáři knihy Ondřeje Suchého Čemu se smála Adina Mandlová?, ve které autor cituje originální nahrávky rozhovorů Josefa Škvoreckého, které se do známé vzpomínkové knihy Dneska už se tomu směju nakonec nedostaly.

„No my jsme byly kamarádky dlouhý čas a měly jsme se hrozně rády. Samozřejmě se o nás začalo říkat, že jsme lesbičky. Ostatně, to se říkalo o každém, s kým jsem se kamarádila. Ale to jsme nikdy nebyly. Byly jsme prostě oddané duše jedna druhé. My jsme spolu hrály nebo jezdily na zájezdy, takže jsme byly jako sestry. Také jsme se začaly stejně strojit, udělaly jsme si spolu fotografie a vůbec ji nenapadlo mi závidět a já jsem nezáviděla jí,“ vyprávěla po letech Adina.

Ta své kamarádce Gollové dohodila její životní roli ve filmu Eva tropí hlouposti a sama si proti sobě poštvala režiséra Friče. „Byl úplně bezradný, komu to dá, protože to bylo asi týden před filmováním a žádná veseloherní a inteligentní herečka tam nebyla. Řekla jsem mu: tak proč to nedáš Nataše, která tam stejně měla hrát druhou roli. A tu dej Jiřině Sedláčkové, je to hezká holka. No a on to udělal. A Natašu to udělalo,“ vzpomínala Mandlová.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám