Hlavní obsah
Článek

Nejzářivější prvorepubliková hvězda Adina Mandlová (†81) poznala po válce zdi pankrácké věznice, pád až na samé dno, ústrky a ponížení. Z velké části tomu dopomohly pomluvy o kamarádských vztazích s německými pohlaváry, milostný vztah s německým přidělencem Barrandova Willy Söhnelem, smyšlený poměr s K. H. Frankem a v neposlední řadě účinkování v německém filmu Svěřuji ti svou ženu (1942).

Film je přitom jen zcela apolitickou béčkovou zápletkovou komedií, jakých Mandlová za svou kariéru u nás natočila bezpočet. Vedle Adiny Mandlové v hlavní roli zářil tehdy nejoblíbenější německý herec Heinz Rühmann, který Mandlovou k účasti podle jejích slov prostě „ukecal“. Jako hlavní hrdina měl podle scénáře hlídat manželku svého kamaráda na každém kroku, aby nakonec skončil v jejím náručí.

Mandlová ve filmu nepřekvapí ani kouzelným zjevem ani velmi slušným hereckým standardem, na který jsme u ní zvyklí z českých filmů. Určitě však překvapí bravurní němčinou.

Sama herečka, pro kterou němečtí kulturní činovníci bez jejího vědomí ušili speciální pseudonym Lil Adina, na natáčení tohoto bezduchého snímku a osamělé noci na hotelovém pokoji později nevzpomínala dvakrát ráda.

„Hned na začátku mě práce v Berlíně úplně znechutila. Především atmosféra v ateliéru byla úplně jiná než u nás. Na všechno se šlo vědecky a ze všeho se dělal ohromný problém. Film byl veselohra, ale nikdo se nesmál. Nikdo nepromluvil, nežertoval mezi záběry, disciplína jako na vojně, a i Heinz Rühmann, který byl v soukromém životě kouzelný člověk, se k nepoznání změnil, sotva překročil práh ateliéru,“ uvedla Mandlová ve své knize Dneska už se tomu směju.

Další nabídka na filmování v Říši přišla v roce 1944. Tu už Mandlová striktně odmítla. I tak už později nemohla prokázat, že nikdy nespolupracovala s Němci. Po válce si to stejně jako Nataša Gollová nebo Zita Kabátová, které natáčely německé filmy na Barrandově pro Pragfilm, odskákala.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám