Hlavní obsah
Článek

Zarostlé klíny nejsou a ještě nejspíš hodně dlouho nebudou v módě. Úprava intimních partií s sebou ovšem přináší značná rizika.

Při částečném či úplném odstranění pubického ochlupení jsou k újmě náchylnější mladší lidé a muži s hustějším porostem. Nepříjemný efekt po zbavení tělesného porostu připustila čtvrtina respondentů.

Podle výzkumu jen 1,4 % zranění vyžaduje lékařskou péči. V některých případech však může jít o velmi nepříjemné důsledky. Při odstraňování chloupků vzniká podráždění, na jehož místě se mohou objevit kožní onemocnění a do těla vstoupit infekce.

Studie sledovala 7456 dospělých osob, z nichž 5647 si upravuje oblast klína. Z toho 75 % se chloupků zbavuje vestoje, 22 % vsedě, 13 % vkleče a 12 % vleže. Zajímavým poznatkem průzkumu je zjištění, že 17 % Američanů se upravuje tzv. poslepu čili proces nesleduje.

Nejoblíbenější metodou je holení za mokra pomocí pěny a žiletky, což upřednostňuje 47,5 % dotázaných. Následují elektrické strojky (27 %), nůžky (18 %), vosk (2,6 %) a laser (0,6 %).

Podle shromážděných dat se 133 dotázaných po podráždění oblasti genitálií potýkalo s infekcí. Z toho 49 skončilo na antibiotikách a 33 vyžadovalo chirurgický zákrok. Zranění nejčastěji vznikají v situaci, kdy osoby leží na zádech a nechají si intimní partie upravovat někým jiným.

Jak tedy předejít nepříjemnostem? Odborníci doporučují používat žiletku jen jedním směrem. Pokud se objeví podezření z infekce, je nutné co nejdříve vyhledat lékařskou pomoc. Vosková depilace by měla probíhat pouze za asistence proškolené osoby. A na úpravě genitálií by se samozřejmě nemělo šetřit. Staré a špinavé žiletky totiž výrazně zvyšují riziko infekce.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám