Hlavní obsah
Článek

V celém Hollywoodu se už najde jen pár pamětníků, kteří se před kamerou objevili těsně po skončení druhé světové války. Kirk Douglas je jedním z nich a má určitě na co vzpomínat.

Zní to opravdu neuvěřitelně, ale tatínek Michaela Douglase má počínaje dnešním dnem ve věku trojciferné číslo. Kirk přání k životnímu jubileu přijímá už několik týdnů a v Hollywoodu se najde opravdu jen málokdo, kdo by mu nechtěl vyseknout poklonu. Stoletý pán si zájem užívá a se svým synem nedávno pro fanoušky dokonce pořídil společnou selfie.

Kariéra Kirka Douglase odstartovala poté, co prožil druhou světovou válku v Tichomoří. V roce 1946 si zahrál ve filmu Podivná láska Marty Ibersové. Tehdy mu bylo 30 let a další nabídky z hollywoodských studií se k němu jen hrnuly. Kirk se stal idolem stříbrného plátna a zlatou éru prožil v 50. letech, kdy byl třikrát nominován na Oscara. Snímky Champion, Město iluzí ani Žízeň po životě mu trofej nezajistily, ale Americká filmová akademie mu v roce 1996 udělila čestnou cenu za jeho celoživotní přínos kinematografii. Ikonická pro něj byla role revoltujícího otroka v historickém velkofilmu Spartakus z roku 1960.

Na filmovém plátně se Kirk setkal se svým synem Michaelem i vnukem Cameronem. Vzácnou příležitostí ke zhlednutí tří generací slavného klanu byl v roce 2003 film Tak to chodí. Ten byl jednou z posledních příležitostí, kdy se Kirk objevil před kamerou.

S první životní láskou Dianou se Douglas oženil už v roce 1943 a zplodili spolu dvě děti. Kromě Michaela i jeho mladšího bratra Joela. O 11 let později se manželkou Kirka stala Anne, která je pro něj dodnes velkou oporou. Společně se nedávno objevili na oslavě výročí nadace Motion Picture and Television Fund, již oba dlouhodobě podporují. Organizace zajišťující důstojné staří bývalým pracovníkům filmového průmyslu má za sebou také dlouhou existenci, pořád je ale o pět let mladší než Kirk.

Reklama

Další články

Načítám