Hlavní obsah
Článek

Staré české detektivky máme rádi, a když víme, že se v nich navíc můžeme těšit na herce zvučných jmen, podíváme se na ně o to raději. V kriminálním dramatu Past na kachnu (1978), které režíroval Karel Kovář (†43), o ně není nouze. V tomto napínavém příběhu pátrá policie po vrahovi rakouského turisty. Děj se odehrává v kulisách pošmourné normalizační Prahy a točí se i kolem hazardu a pašování heroinu.

V hlavní roli majora Mlynáře se objevil Milan Sandhaus (†71), který je známý především divadelním divákům. V roli nesolidního taxikáře Koukala, který se stane nepohodlným pro své komplice, exceloval Miroslav Macháček (†68). Kvality obsazení posílil i Petr Čepek (†54) v roli kšeftařského pumpaře Richtera. Ve filmu si zahrály i další známé tváře: Jiří Kodet (†67), Ivan Vyskočil (76), Jana Andresíková (†79), František Němec (79), Jiří Zahajský (†68) či Bronislav Poloczek (†72).

Hlavní roli dostal až po padesátce

Představitel hlavního hrdiny Milan Sandhaus (11. 3. 1927-17. 4. 1998) byl významným členem Východočeského divadla v Pardubicích, na jehož jevišti strávil úctyhodných 44 let. Byl to všestranný herec, kterému výborně sedly jak komediální, tak tragikomické či tragické party ze světového i českého repertoáru. Protože působil na oblastní scéně, neměl tolik příležitostí účastnit se natáčení. Svůj filmový debut si odbyl až jako čtyřicátník v psychologickém snímku Piknik a ve válečném dramatu Já, spravedlnost (oba 1967).

V 70. letech hrával převážně menší úlohy v kriminálních, případně válečných filmech. Své první hlavní role se dočkal koncem této dekády právě v Pasti na kachnu. V následujících letech se objevil i v několika historických filmech Otakara Vávry (†100) Putování Jana Amose (1983), Oldřich a Božena (1984) nebo Evropa tančila valčík (1989).

S televizí spolupracoval spíše výjimečně, objevil se například v seriálech 30 případů majora Zemana (1975) nebo Dobrodružství kriminalistiky (1989). Naposledy stál před kamerou jako Francl v komedii Černí baroni (1992).

Vzpomínka Jiřího Stracha

Zajímavé je, že Sandhaus měl od dětství dva zcela protichůdné zájmy – hrál fotbal a ochotnické divadlo.

V letech 1942-1947 působil dokonce jako vrcholový fotbalista v pražské Slávii. Nakonec dal ale přednost prknům, která znamenají svět.

Režisér Jiří Strach (49) zavzpomínal před lety v Pardubickém deníku na to, jak si po Sandhausově boku zahrál v roce 1989 ve filmovém westernu Cesta na jihozápad: „…byli jsme skoro tři měsíce na Altaji, což je pohoří na hranici Ruska, Mongolska a Číny. Bydleli jsme tehdy ve stanech a celé to léto bylo takové trampské se vším všudy. Filmový štáb mě vlastně dal Milanovi ,na krk’, takže jsem s ním byl ve stanu a on se o mě skutečně vzorně ,dědečkovsky’ staral,“ připomněl Strach.

Dodal také, že se skvěle sžili: „…měl se mnou velkou trpělivost, byl skvělý herec a hodně jsem se od něho naučil.“ „Sandy“, jak se herci říkalo, měl prý také krásný vztah se svou báječnou a obětavou manželkou Táňou.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám