Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Shelley Duvall (73) se vryla do paměti každého diváka, který někdy zhlédli snímek Osvícení (1980) Stanleyho Kubricka s Jackem Nicholsonem v hlavní roli Jacka Torrance. Jeho ženu Wendy ztvárnila naprosto bravurně, přestože ji za to zkritizovali a málem u toho přišla o rozum. Věří se, že právě kvůli náročné roli a teroru režiséra, který poznamenal její duševní, ale i fyzické zdraví, se postupně úplně stáhla z hereckého světa. Nyní se k filmu ovšem vrací.

A k překvapení diváků si opět zvolila hororový žánr. Objeví se ve filmu The Forest Hills. Režisér a producent filmu Scott Goldberg je nesmírně nadšený z toho, že Duvall kývla na obsazení v jeho snímku.

„Jsme obrovskými fanoušky Osvícení. Co v něm Shelley předvedla, bylo mistrovské dílo. Dala tomu všechno, aby skutečně působila jako zděšená matka v izolaci,“ pěl na herečku ódy pro Deadline.

A nemýlí se, herecký výkon Duvall byl, jak je známo, výsledkem skutečně hororových zážitků, které by herce v dnešní době asi nejspíš jen tak nepotkaly. Režisér ji držel izolovanou od ostatních, zbytek štábu nabádal, aby ji ignoroval, a hlavně nelitoval. Urážel ji, že mrhá jejich drahocenným časem, a nutil ji ronit slzy i 12 hodin denně.

Slavnou scénu s baseballovou pálkou točili 127krát. Dostala se díky tomu do Guinnessovy knihy rekordů. Hereččiny třesoucí se ruce a opuchlé oči byly výsledkem reálného pláče a zoufalství. Stresem jí dokonce vypadaly chomáče vlasů, které pak předložila režisérovi. Ze stresu byla také mnohokrát nemocná.

Tvorba scény, kdy se Nicholson prosekává dveřmi sekerou, trvala tři dny a dveří rozbili okolo šedesáti. Převážně se improvizovalo a Duvall do poslední chvíle netušila, co se bude dít. Její panický řev tak pramení ze skutečného zděšení. Proslýchá se, že její kvílení „prosím Jacku“ nepatřilo postavě, ale Nicholsonovi samotnému. Ten po letech uznal, že Duvall měla nejtěžší práci, jakou mohl herec dostat.

Shelley se naposledy objevila ve filmu Manna From Heaven z roku 2002. Na plátno se tak vrací po dvacetileté pauze, kterou strávila převážně ve svém domku v malém městečku v Texasu. Z natáčení je podle všeho nadšená.

Shelley zároveň není jedinou filmovou legendou, kterou pro snímek The Forrest Hill Goldberg vybral. Uvidíte v něm také Dee Wallace, proslulou hlavně díky filmu E.T. – Mimozemšťan. Ta je nicméně herecky velmi aktivní a točí zhruba pět projektů ročně.

V neposlední řadě se pak diváci mohou těšit na Edwarda Furlonga alias Johna Connora z filmu Terminátor 2: Den zúčtování. Ten po raketové slávě propadl drogám, v důsledku závislosti přišel o zuby, byl několikrát zatčen, a dokonce pobyl ve vězení. Dnes je čtyři roky čistý a stále u filmu. Po cca tříleté pauze má letos rozjeté minimálně čtyři projekty.

Datum uvedení The Forest Hills zatím nebylo zveřejněno, níže se můžete podívat alespoň na trailer.

Reklama

Další články

Načítám