Hlavní obsah
Článek

Miloš Zeman v pátek večer udělil celkem 78 státních vyznamenání. Ocenil válečné hrdiny, lékaře, vědce, hasiče, ale také podnikatelku Ivanu Trump (†73), zesnulé hudebníky Mekyho Žbirku (†69) a Hanu Zagorovou (†75) nebo rybáře Jakuba Vágnera (42).

Jakubu Vágnerovi Zeman udělil medaili za zásluhy o stát v oblasti sportu, jeho otec, hudebník Karel Vágner poté převzal vyznamenání in memoriam Haně Zagorové za zásluhy o stát v oblasti umění. Zpěvačka zemřela letos na konci srpna po letitém boji s nemocí krvetvorby.

Dalším oceněným z oblasti umění byl mj. Meky Žbirka, jenž zemřel loni v listopadu. Vyznamenání převzala jeho žena Kateřina Žbirková.

Za zásluhy o stát Zeman udělil vyznamenání také původem československé podnikatelce Ivaně Trump, v tomto případě medaili převzali výjimečně dva lidé, Ivaniny děti Donald jr. a Ivanka.

„Chtěl bych poděkovat Ivance a Donaldu Trumpovým, že spolu s panem Kushnerem navštívili při této příležitosti Prahu. A učinil jsem poprvé a naposled jedinou výjimku, kdy cenu nepřebírá jeden člověk, ale obě děti Ivany Trumpové (mladší syn Eric Trump do Česka nedorazil - pozn.),“ uvedl Zeman ve svém úvodním proslovu.

Miloš Zeman vyznamenal Ivanu Trump. Medaili převzali Ivanka Trump a její bratr Donald jr.

Seznam všech vyznamenaných naleznete zde.

Reklama

Další články

Načítám