Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Už čtvrtý rok proběhl v kostele sv. Anny (Pražská křižovatka) benefiční koncert spolku ALSA Společně proti bezmoci, který byl věnován pacientům s nevyléčitelnou chorobou ALS. U nás jich na nemoc, které podlehl i Stephen Hawking nebo Stanislav Gross, umírá ročně kolem tří set a podobný počet také každým rokem přibývá.

Na letošním ročníku, který již tradičně uváděla Daniela Písařovicová (45), vystoupili například Tomáš Klus (37) s manželkou Tamarou, Tereza Mašková (28), Debbi nebo Elis Mraz. "S Alsou spolupracuji už několik let. Za dobu naší spolupráce se hodně změnilo. Alsa může být hrdá na spoustu skvělých počinů, díky kterým rozšiřuje povědomí o nemoci. Jsem na ni pyšná,“ řekla Písařovicová.

Zpěvačka Debbi, která zazpívala píseň V dobrém i zlém, o nemoci ví už od útlého věku, kdy ALS podlehl tatínek její kamarádky. „Seznámily jsme se rok poté, co její táta podlehl ALS. Za rok se ale něco takového nezahojí. Je to strašná nemoc, lékaři stále nepřišli ani na příčinu, ani na účinný lék. Člověk je proti ALS úplně bezmocný,“ vysvětluje rusovlasá Debbi.

„Trpím panickou poruchou, kterou často spouští pocit bezmoci a pocit, že nemůžu ze situace ven. V případě pacientů s ALS je ale tou situací jejich vlastní tělo. Nikdy mě nepřestane udivovat, jak neuvěřitelně silní pacienti jsou,“ uvedla.

Tomáš Klus vystoupil spolu s manželkou Tamarou a píseň Navěky věnovali nemocným a jejich rodinám. „Navěky je o věčné lásce. Taková pojí lidi s ALS s jejich okolím – láska věčná a bezpodmínečná.

Skrze Alsu jsme se seznámili s Vladimírem Mikulášem, pacientem s ALS, a jeho úžasnou ženou Denisou, kteří jako by byli zhmotněním právě té písně. Jejich síla je obdivuhodná a inspirativní,“ vzdává Tomáš pacientům svůj hold.

Amyotrofická laterární skleróza neboli ALS je nevyléčitelná choroba postihující svalové ústrojí člověka. Svaly postupně ochabují, pacienti ztrácejí cit v prstech, hůře se jim mluví a chodí a svaly, které jeden po druhém vypovídají službu je časem nevyhnutelně upoutají na invalidní vozík, zatímco mozek funguje perfektně dál. Od prvních příznaků k téměř úplnému ochrnutí se pacient může dostat i během měsíců.

Reklama

Další články

Načítám