Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Rodina, kolegové i široká veřejnost se ve středu rozloučili s hercem Josefem Somrem (†88). Poslední sbohem dali představiteli legendárního výpravčího Hubičky z oscarových Ostře sledovaných vlaků ve velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze.

Oblíbeného filmového a televizního herce poslední roky trápily zdravotní potíže a jen málokdy se objevoval ve společnosti. Dlouholetý člen Činohry Národního divadla zemřel 16. října ve věku 88 let. Své poslední dny trávil v sanatoriu Na Pleši, problémy mu dělaly především plíce.

Poslední sbohem mu dali bývalí kolegové, jak z filmu, tak divadla. Přišla například i herečka Jitka Zelenohorská, která hrála Zdeničku Svatou v oscarových Ostře sledovaných vlacích. Somr jí tehdy coby výpravčí ve slavné filmové scéně razítkoval zadek.

„Před pěti lety mi křtil knížku, tak jsme to rozjeli s muzikou a měli radost, že se vidíme po dlouhé době. Potkávali jsme se čas od času, naposledy jsme se viděli před pěti lety. Byl velice vzácný, měla jsem ho ráda, byla s ním legrace a byl skoro plachý. Měl rád muziku a vínečko, byl to skromný herec,“ vzpomínala Zelenohorská.

Na Somra vzpomínal i herec Otakar Brousek ml. „Pepíček byl jedním z mých nevlastních filmových otců. Potkávali jsme se v rozhlase a televizi a vždycky s ním bylo příjemné posezení. Byl skromný, a přitom s ním byla velká sranda. Naposledy jsme se setkali před rokem v rozhlase,“ řekl.

Z dalších hereckých přátel a kolegů přišli vzdát Somrovi hold Jiří Bartoška, Jan Kačer, Vlasta Peterková, Taťjana Medvecká, Eliška Balzerová nebo Liliana Malkina, která hrála babičku v oscarovém filmu Kolja.

Během smutečního obřadu živě zazpíval například barytonista opery ND Roman Janál nebo Jiří Pavlica s Hradišťanem.

Josef Somr za svůj život ztvárnil více než 170 filmových postav. Mezi nejvýznamnější patří již zmíněný výpravčí z Ostře sledovaných vlaků, v mysli mnohých diváků však navždy zůstane také jako Servác ze Tří veteránů nebo profesor z Básníků. V roce 1978 se stal členem Národního divadla a na první české scéně ztvárnil řadu divadelních postav, do penze odešel v roce 2002. Do srdcí několika generací se zapsal také jako rozhlasový a dabingový herec.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám