Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Pamatujete si na vymakaného krasavce, kterého si ve vaničce plné bublin hýčkala Dana Medřická ve slavné komedii Kdo chce zabít Jessii? Juraj Višný má i přes pokročilý věk - letos oslaví své pětasedmdesáté narozeniny - tělo pořád pevné jako skála. Vyhrál několik soutěží v kulturistice, což mu vyneslo nejen plnou poličku trofejí a filmovou nabídku, ale také setkání s mnoha zajímavými lidmi, mimo jiné například s dalším svalnatým fešákem Sylvestrem Stallonem.

Juraj Višný (74) se narodil 7. června 1937 v Bratislavě. Protože ho okouzlily fotky kulturistické legendy a jeho velkého vzoru Steva Reevese, začal ve svých dvaceti letech také trénovat. O sedm let později, v roce 1964, už vyhrál první kulturistickou soutěž v tehdejším ČSSR. „Moje poměrně krátká závodní činnost v kulturistice začala v podstatě v listopadu 1964, kdy se u nás uskutečnily oficiálně první kulturistické závody v Bratislavě, a skončila květnovým Mistrovstvím ČSSR v roce 1968 konaném opět v Bratislavě,“ vzpomíná Višný. Tehdy se stal historicky prvním absolutním mistrem ČSSR v kulturistice.

Závody z roku 1964 mu nepřinesly jen vítězství, ale také první filmovou nabídku, kterou vystudovaný architekt rád přijal. „Koncem roku 1964 jsem po vítězství v první soutěži dostal z pražského Barrandova dopis, ve kterém mi nabídli možnost účasti na castingu do jednoho českého filmu,“ řekl. Tím filmem byl dnes už legendární snímek Kdo chce zabít Jessii?, kde si zahrál po boku hned několika českých hvězd, vedle již zmíněných dam například Jiřího Sováka. Dalším filmovým počinem byly roku 1967 Povídky O´Henryho a o rok později veselohra Objížďka.

Jeho jméno se stalo známým, což Jurajovi umožnilo setkat se nejen se svým idolem Reevesem, ale také například se Sylvestrem Stallonem nebo Arnoldem Schwarzeneggerem.

V roce 1968 emigroval do Švýcarska, kde žije nedaleko města Curych. Živí se oborem, který vystudoval, s manželkou Alicí mají dceru Andreu.

Reklama

Další články

Načítám