Hlavní obsah
Článek

Kalifornský rodák Robert Englund (64) se objevil ve více než 70 filmech a 20 seriálech, ale legendární se stal díky jedné jediné roli - jako masový zabiják dětí se zjizvenou tváří Freddy Krueger z hororu Noční můra v Elm Street. Ačkoli je jako herec velice činorodý, kamkoli přijde, lidé jsou nadšení, když předvede Freddyho typické zašklebení a vycení zuby. A Englund se se svým údělem spokojil a fanouškům tu radost opakovaně dopřává...

Ačkoli má Englund seznam odehraných rolí delší, než mnozí jeho známější  kolegové, natáčet začal až ve svých sedmadvaceti letech snímkem Buster and Billie a byl ještě dlouhá léta odsouzen k vedlejším rolím, malým štěkům v nízkorozpočtových filmech nebo epizodnímu působení v seriálech. Jeho sláva přichází až po deseti letech s již zmiňovaným kultovním hororem Noční můra v Elm Street.

Film se stal obrovským hitem a továrnou na peníze, když první díl s rozpočtem 1,8 miliónu dolarů nakonec přinesl celosvětově tržby 26,3 miliónu dolarů. I z tohoto důvodu bylo následně natočeno ještě dalších pět dílů s námětem Freddyho Kruegera, ale tento úspěch už zopakován nebyl.

V osobním životě byl herec sice třikrát ženatý, ale ani z jednoho svazku nevzešel potomek. Jeho první manželství se odehrálo již během studií na vysoké škole, jeho druhou manželkou byla herečka Roxanne Rogers a třetí maskérka Nancy Booth Englund, s níž je ženatý od roku 1988.

Reklama

Další články

Načítám