Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Sice se narodila v Praze, ale krátce poté se s rodiči přestěhovala do Chrudimi, kde její tatínek pracoval jako lékař. Po gymnáziu se hlásila na UMPRUM, nakonec vystudovala češtinu a výtvarné umění na Filozofické fakultě UK. Chtěla ilustrovat dětské knížky.

Pak se z hecu přihlásila do Československé televize na konkurs, kterého se zúčastnilo 500 dívek a dva kluci, a byla přijata. Psal se rok 1977. A z téhle půvabné, okaté brunetky se stala jedna z nejvýraznějších televizních hlasatelek. Její kultivovaný projev si zamilovali nejen diváci, ale i posluchači rádia.

Po odchodu z televize moderovala Dámský klub na Frekvenci 1, namlouvala různé komentáře a reklamy, působila v dabingu. Na Primě uváděla i Prima jízdu. Řeč je o Marii Tomsové, která letos v červnu oslavila sedmdesátku.

A protože si pěknou dívku oblíbila kamera již v době jejích studií, kdy si přivydělávala jako modelka, má za sebou i filmové roličky. Pro Super.cz zavzpomínala na tu první. Postavě ve filmu Nerozumný genius – A. Skrjabin (1980) se hodně bránila.

Režisér Petr Weigl si ji vybral pro podobu s Marusjou, žačkou a později milenkou Skrjabina. S hercem Milanem Kňažkem měli odehrát milostnou scénu. „Mně to připadalo spíš jako spartakiáda, režisér Weigl nám udílel pokyny: Doprava, doleva, žužlej jí ouško a podobně,“ směje se.

To už byla vdaná za černovlasého, vysokého právníka Miloše, nadšeného basketbalistu. Dohromady je dal její pedagog a jeho spoluhráč, psycholog Petr Šmolka, protože usoudil, že by se k sobě hodili. A manželství trvá 46 let. Manžel je pro ni i jakousi výstupní kontrolou a inspirací pro její krátké nedělní fejetony pro ČRo Pardubice. Ty by měly v únoru vyjít knižně.

Kromě zájezdového vzpomínkového pořadu s kolegyní Saskií Burešovou a Alexandrem Hemalou má Tomsová také novinku S vámi mě baví svět. Povídá si s hercem Pavlem Novým z legendární komedie a muzikanti Rosťa Máca a Břéťa Čaňo jim k tomu hrají a zpívají.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám